8 Ιουλ 2009

Μια μέθοδο που υπόσχεται να θέσει τέλος στην ανδρική στειρότητα

Μια μέθοδο που υπόσχεται να θέσει τέλος στην ανδρική στειρότητα, με τη δημιουργία ανθρώπινου σπέρματος στο εργαστήριο, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Stem Cells and Development.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Νιούκασλ της βόρειας Αγγλίας υποστηρίζουν ότι παρασκεύασαν πλήρως ώριμα, λειτουργικά κύτταρα, τα οποία αναπτύχθηκαν από τα βλαστοκύτταρα άρρενος εμβρύου με τη μέθοδο IVD.

Ο καθηγητής Καρίμ Ναγιέρνια, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ και στο Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων Βορειοανατολικής Αγγλίας (Nesci), δήλωσε ότι τα κύτταρα φάνηκε ότι "διαχωρίζονταν, κατανέμονταν και τελικώς ξεκινούσαν να κινούνται. Με την εξέλιξη αυτή θα μπορούσαμε να βρούμε νέους τρόπους να βοηθήσουμε τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά από το δικό τους γενετικό υλικό".

Η εξελιξη της μεθόδου αυτής μπορεί ενδεχομένως να διαφωτίσει τα αίτια που προκαλούν στειρότητα, ωστόσο, αρκετοί είναι οι επιστήμονες που αμφισβητούν την εγκυρότητα των πορισμάτων.

Ο Άλεν Πέισι, καθηγητής Ανδρολογίας στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: "Ως βιολόγος ασχολούμαι με την ανάλυση του σπέρματος επί 20 χρόνια, ωστόσο δεν είμαι πεπεισμένος από τα στοιχεία που παρατίθενται σε αυτή την έκθεση ότι τα κύτταρα που παρήχθησαν...θα μπορούσαν να ονομαστούν με ακρίβεια σπερματοζωάρια".

Ο καθηγητής Αζίμ Σουράνι από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, πρόσθεσε: "Αυτά τα ομοιάζοντα με σπέρμα κύτταρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, απέχουν πολύ από τα αυθεντικά σπερματικά κύτταρα".

Πηγή: Ναυτεμπορική