20 Ιουν 2009

CIA - "ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ"

Στοιχεία και αντιφάσεις για τις ανακρίσεις της CIA.

του Χάρη Μπότσαρη

Εβδομάδες μετά την ορκομωσία του Μπαράκ Ομπάμα η CIA ανανέωσε τη σύμβαση με εταιρεία που διηύθυναν δύο ψυχολόγοι και που λειτουργούσε το πρόγραμμα των ανακρίσεων κρατουμένων συμπεριλαμβανομένου του βασανιστηρίου του πνιγμού.

Δύο μήνες αργότερα ο νεοτοποθετηθείς διευθυντής CIA, Λεόν Πανέτα, διέκοψε τη σύμβαση με τη Mitchell, Jessen and Associates και με όλες τις άλλες εταιρείες που είχαν ανάμιξη στις «τεχνικές ανάκρισης» των υπόπτων για τρομοκρατία.

Η διακοπή έγινε τον Απρίλιο 2009 όταν στην Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας αποκαλύφθηκε ο ρόλος των Τζέϊμς Μίτσελ και Μπρους Τζέσεν στις ανακρίσεις υπόπτων και κρατουμένων.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, Μίτσελ και Τζένσεν, είχαν εργαστεί σε πρόγραμμα του Πενταγώνου για την εκπαίδευση Αμερικανών στρατιωτικών ώστε να ανταπεξέρχονται στις ανακριτικές μεθόδους του εχθρού.

Το πρόγραμμα εκείνο μετατράπηκε σε ότι ίσχυσε στη συνέχεια για την ανάκριση κρατουμένων από τη CIA, με το μαρτύριο του πνιγμού, της στέρησης ύπνου και άλλες αποτρόπαιες πρακτικές.

Ο Πανέτα δηλώνει πλέον ότι σήμερα κανείς από τους ανθρώπους της CIA δεν έχει σχέση με «εγκληματικές ενέργειες» και ότι δεν θα ξαναγίνουν «τα λάθη που συνέβησαν κατά την περίοδο των κυβερνήσεων Μπους».

Ο διευθυντής της CIA διαβεβαιώνει ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι που έτρεξαν το μυστικό πρόγραμμα των ανακρίσεων έχουν αποχωρήσει από τη υπηρεσία», όμως το αγκάθι που εξακολουθεί να υπάρχει λέγεται Στέφεν Κέϊπς και είναι ο υπαρχηγός του.

Ο Κέϊπς είναι σήμερα υποδιευθυντής της CIA και κατείχε την ίδια θέση στο διάστημα 2002-2004 διευθύνοντας το Κέντρο Αντιτρομοκρατίας που οργάνωσε και συντόνισε τα βασανιστήρια και τις «ανακριτικές μεθόδους».

Η Γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάϊν (Δημοκρατκή-Καλιφόρνια) που είναι πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης του ανακριτικού προγράμματος, υποστήριξε την παραμονή του Κέϊπς στη CIA «λόγω της εμπειρίας που διαθέτει».

Πηγή: spynews-gr.blogspot.com