22 Ιουν 2009

Και μεταλλαγμένο παγωτό χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα

ΤΟ ΠΡΩΤΟ μεταλλαγμένο παγωτό πρόκειται να δοκιμάσουν σύντομα οι Ευρωπαίοι. Μετά το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιτρέπεται να πωλούνται στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. παγωτά, τα οποία υποτίθεται ότι θα μπορούν να αντέχουν στη θερμοκρασία του καταψύκτη χωρίς να γίνονται πάγος. Και όλα αυτά χάρη στο γονίδιο ενός αρκτικού ψαριού, το οποίο αναπαράχθηκε στο εργαστήριο. Η συνθετική πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία Unilever για την παραγωγή αυτού του παγωτού, ονομάζεται Ιsp και προέρχεται από ένα γενετικώς τροποποιημένο προζύμι.

Όπως αναμενόταν, οι πρώτες ενστάσεις για το μεταλλαγμένο παγωτό διατυπώθηκαν σχεδόν αμέσως. «Σύμφωνα με έρευνα, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι αλλεργιογόνος. Επίσης, με βάση τον κανονισμό της Ε.Ε., το συστατικό αυτό δεν θα αναφέρεται στην ετικέτα του παγωτού ως γενετικώς τροποποιημένου», δήλωσε στην εφημερίδα «La Repubblica» η Νικολέτα ντε Κίλις, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γενετικών Δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η βιομηχανία υπερασπίζεται ότι διατροφικά το παγωτό είναι ασφαλές, υποστηρίζοντας ότι η πρωτεΐνη αφαιρείται από το τελικό προϊόν, το οποίο εξάλλου είναι διαιτητικό και κοστίζει λιγότερο. Όπως υποστηρίζει η Unilever, το μεταλλαγμένο παγωτό θα έχει έως και 50% λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Ήδη από το 2006 το προϊόν της διατίθεται στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Μεξικού.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ