Τα βόδια δεν τρώνε το δάσος του Αμαζόνιου, σίγουρα όμως υπάρχουν κάποια δίποδα βοοειδή που αποψιλώνουν το τροπικό δάσος για να κάνουν μπίζνες. Η Greenpeace μετά από 3 χρόνια μυστικής έρευνας, ανακάλυψε ότι για τη σφαγή του Αμαζόνιου υπεύθυνες είναι μεγάλες πασίγνωστες εταιρίες τροφίμων, μόδας και αθλητικών ειδών.
Μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Greenpeace, «Σφαγή του Αμαζονίου», η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας βοοειδών στο κόσμο (Marfring) ανακοίνωσε την διακοπή αγοράς κρέατος από φάρμες που είναι υπεύθυνες για την αποψίλωση του Αμαζονίου. Μια ακόμη νίκη για τη διάσωση του αρχέγονου δάσους!
Η ιστορία από την αρχή:
Στη διάρκεια της έρευνας, ακολουθώντας την αλυσίδα προσφοράς-ζήτησης, πέσαμε πάνω σε παλιούς γνωστούς και (όχι τόσο) φίλους. Adidas, Reebok, Timberland, Geox, Carrefour, Eurostar, Honda, Gucci, IKEA, Kraft, Clarks, Nike, Tesco και Wal-Mart.
Οι εκπλήξεις δε σταμάτησαν στις εταιρίες, αντιθέτως αποκαλύφθηκαν κουστούμια και γραβάτες, μιας που η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ανάμιξη στη χρηματοδότηση της καταστροφής. Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει κατοχυρωμένο ενδιαφέρον στην επέκταση της βιομηχανίας βοοειδών, καθώς της ανήκουν μερικώς τρεις από τις γιγαντιαίες βιομηχανίες (Bertin, JBS και Marfring) που είναι υπεύθυνες για ένα απροσδιόριστου έκτασης και πολύ μεγάλο κομμάτι της αποψίλωσης του Αμαζονίου.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula, προβλέπει ότι το μερίδιο της χώρας στην παγκόσμια αγορά βοοειδών θα διπλασιαστεί μέχρι το 2018. Στον αντίποδα υπάρχει η δέσμευση της χώρας ότι θα μειώσει την αποψίλωση του τροπικού δάσους κατά 72%.
Η Βραζιλία στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων ρυπαντών του κλίματος δεν παίρνει μετάλλιο, αλλά αν ο πρόεδρος της Lula συνεχίσει να υπονομεύει τις δικές του δεσμεύσεις, θα έχει πολύ σύντομα μια θέση στο βάθρο. Η εκποίηση και το κάψιμο του δάσους του Αμαζόνιου είναι ο σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή του κλίματος.
Από την άλλη πλευρά, τον Δεκέμβριο του 2009 οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για τη διάσωση του κλίματος, θα κορυφωθούν στη διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, με σκοπό οι ηγέτες να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Η αποψίλωση του τροπικού δάσους είναι υπαίτια για το 20% των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό των συγκοινωνιών παγκοσμίως, άρα οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τις μπίζνες του Αμαζόνιου.
Οι πρώτες εξελίξεις:
Το δάνειο θα το χρησιμοποιούσε η εταιρία για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην περιοχή του Αμαζόνιου (σφαγή το λέμε στο χωριό μας). Η τελευταία του δόση (30 εκ. δολάρια) δε θα δοθεί και περιμένουμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα ζητήσει πίσω τις προηγούμενες δόσεις νωρίτερα απ’ ότι είχε συμφωνήσει με την εταιρία.
Πίσω στους παλιούς γνωστούς και (όχι τόσο) φίλους: οι 3 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βραζιλίας, Carrefour, Wal-Mart και Pão de Açúcar... φταρνίστηκαν και είπαν ότι δε θα προμηθεύονται βοοειδή και παράγωγα από τις φάρμες που βρίσκονται στην περιοχή του Αμαζόνιου. Πάρα πολύ καλά μέχρι εδώ, περιμένουμε την απάντηση των υπόλοιπων.
Καλά νέα υπάρχουν και στο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς του ξεσκεπάσματος ακολούθησε παρέμβαση εισαγγελέα. Στο φάκελό του υπάρχουν πάνω κάτω 20 φάρμες, 10 κτηνοτροφικές βιομηχανίες (η Βertin ανάμεσά τους), μήνυση για περιβαλλοντική καταστροφή, αναστολή δραστηριότητας και 1 δις δολάρια πρόστιμα. Έκτακτα!
Όπως φαίνεται τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και είναι κάτι που επιδιώκαμε. Εμπόδια υπάρχουν ακόμα πολλά, όπως η πίεση που ασκεί η βιομηχανία κτηνοτροφίας για την αντικατάσταση του υπουργού περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Carlos Minc. Ο προφανής λόγος είναι ότι ο υπουργός εγκωμίασε την έκθεση της Greenpeace και συμφώνησε με τις προτάσεις της.
Εμπόδιο αποτελεί και μια πρόσφατη ψήφιση νόμου. Σκοπός ήταν να νομιμοποιήσει την κατοχή μικρής έκτασης γης, κάποια άρθρα όμως μπορούν να νομιμοποιήσουν μεγαλύτερη κατοχή. Ο νόμος μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση έκτασης του Αμαζονίου ίση με τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Μαζί...
Αφού σας είπαμε όλη την ιστορία, πάρτε το ποντίκι σας και στείλτε ένα email στον πρόεδρο Lula για να του πείτε να κόψει τα παράθυρα του νόμου και να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.
Σίγουρα θα υπάρξουν πολλά επεισόδια ακόμα. Θα σας κρατάμε ενήμερους.
Πηγή
Σκληρή και ήπια ισχύς!
Πριν από 18 δευτερόλεπτα