Τελικά επιτρέπεται το κολύμπι τις «δύσκολες μέρες»; Πως θα καταλάβω αν μια θάλασσα είναι καθαρή; Τι να κάνω αν πάθω κράμπα στην θάλασσα;
Αυτές και άλλες παρόμοιες απορίες γεννώνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο μυαλό μας προκειμένου οι απαντήσεις να μας χαρίσουν ένα ξένοιαστο αλλά κυρίως ασφαλές καλοκαίρι.
Γι αυτόν τον λόγο λοιπόν, συγκεντρώσαμε και απαντάμε στις πιο συχνές απορίες ώστε να απολαύσετε χωρίς κινδύνους το φετινό καλοκαίρι!1. Πως μπορώ να καταλάβω αν η θάλασσα είναι καθαρή;
Παρά το γεγονός πως οι τσούχτρες και οι αχινοί δεν αποτελούν ιδανική… παρέα στις διακοπές σας, αποτελούν ένδειξη ότι τα νερά είναι καθαρά και αυτό γιατί για να αναπτυχθούν αυτοί οι οργανισμοί απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απουσία μόλυνσης και ρύπανσης. Αντιθέτως καλό είναι να αποφύγετε τις βουτιές σε θάλασσες που παρατηρείται ένα είδος φυκιού που μοιάζει με φύλλο μαρουλιού, όταν έχει καφέ χρώμα, όταν το νερό ιριδίζει ή έχει φυσαλίδες.
2. Μπορώ να κολυμπήσω τις «δύσκολες μέρες»;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αποφύγετε τις βουτιές σε πολύ κρύες θάλασσες (γιατί το κρύο νερό επιδρά στα αγγεία με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανωμαλίες στην ροή του αίματος), να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής (για παράδειγμα να κάθεστε πάντα σε καθαρή πετσέτα και όχι στην άμμο), να μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώσει πάνω σας, αν χρησιμοποιείτε ταμπόν να το αλλάζετε συχνά και βέβαια να έχετε πάρει την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.
3. Τι να κάνω αν πάθω κράμπα στην θάλασσα;
Συμβαίνει συχνά, είναι γεγονός! Αν σας τύχει λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να μην χάσετε την ψυχραιμία σας. Σταματήστε το κολύμπι και επιπλεύστε ανάσκελα. Αν νιώσετε ότι δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε βοήθεια. Αφού ηρεμήσετε, τεντώστε το πόδι που έχει πάθει κράμπα για να ξεπιαστεί ο μυς και κολυμπήστε προς την ακτή. Να θυμάστε πως η καλύτερη πρόληψη για τις κράμπες είναι να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας ή της άσκησης.
4. Τι σημαίνει η «γαλάζια σημαία» στις παραλίες;
Πρόκειται για ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας για της οργανωμένες ακτές και μαρίνες της Ευρώπης. Απονέμεται κάθε χρόνο σε όσες ακτές πληρούν τα κριτήρια καθαριότητας και οργάνωσης.
5. Υπάρχουν παθήσεις που επιδεινώνει η θάλασσα;
Αν παρουσιάζετε συχνά γυναικολογικά προβλήματα, είναι καλό να αποφεύγετε το κολύμπι σε κρύα ή μολυσμένα νερά. Μπορεί να γίνουν αιτία για σαλπιγγίτιδες, κυστίτιδες ή κολπίτιδες ιδιαίτερα αν έχετε κάποια ευαισθησία. Αν έχετε καρδιολογικά προβλήματα φροντίστε να μπαίνετε σιγά σιγά ώστε το σώμα σας να προλαβαίνει να προσαρμοστεί στην διαφορά θερμοκρασίας. Οι μολυσμένες θάλασσες μπορεί να προκαλέσουν και εξωτερικές ωτίτιδες γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της περιοχής που θα κάνετε τα μπάνια σας.
Από: Mελίνα Κατσαμά
Πηγή: myself.gr
Μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο
Πριν από 4 ώρες