3 Ιουν 2009

Τηλεοπτικό ριάλιτι με δανεικά βρέφη διχάζει την κοινή γνώμη

Μία πολυσυζητημένη τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι στην οποία οι γονείς «δανείζουν» τα μωρά τους σε εφήβους μπορεί να βγει στον αέρα αποφάνθηκε σήμερα ένα γερμανικό δικαστήριο.

Το Διοικητικό Δικαστήριο στη Κολωνία απέρριψε προσφυγή μίας οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων της οικογένειας που απέβλεπε στην απαγόρευση μετάδοσης της εκπομπής «Eνήλικοι σε Δίκη», που πρόκειται να βγει στον αέρα απόψε το βράδυ από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL.
Στην εκπομπή, που έχει προκαλέσει οργή στη Γερμανία, εμφανίζονται ζευγάρια εφήβων που παρουσιάζονται ως γονείς έχοντας αληθινά βρέφη που έχουν «δανειστεί» για την ανάγκες του ριάλιτι.

Η Familiennetzwerk, μία οργάνωση ομπρέλα που εκπροσωπεί εκατό διαφορετικές οργανώσεις, υποστηρίζει ότι η εκπομπή «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» και δίνει την εντύπωση ότι «ο δανεισμός των βρεφών είναι κάτι το φυσιολογικό».

Το δικαστήριο, στην απορριπτική απόφαση, αναφέρει ότι το ριάλιτι έχει ήδη κινηματογραφηθεί και δεν είναι πλέον δυνατό να παρασχεθεί κάποια βοήθεια προς τα βρέφη εάν τέτοια βοήθεια είναι αναγκαία.

Χαιρετίζοντας την απόφαση του δικαστήριο, εκπρόσωπος του RTL ανέφερε ότι σκοπός της εκπομπής είναι να προετοιμαστούν οι έφηβοι για τον ρόλο του γονέα και να είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα βρέφη.

Στο «Ενήλικοι σε Δίκη», ζευγάρια εφήβων αλλάζουν πάνες, παραμένουν άγρυπνα τη νύκτα και αντιμετωπίζουν το κλάμα των βρεφών, ενώ οι πραγματικοί γονείς τους παρακολουθούν από ένα γειτονικό κτίριο.

Σύμφωνα με το RTL τα βρέφη που «δανείζονται» στους εφήβους για την εκπομπή παρακολουθούνται συνεχώς από παιδοψυχολόγους και γιατρούς.

Η υπουργός για τις Οικογενειακές Υποθέσεις Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κάνει νωρίτερα έκκληση για ακύρωση της μετάδοσης της εκπομπής λέγοντας ότι αγνοεί τα δικαιώματα τω παιδιών.

Πηγή: madata.gr