16 Ιουν 2009

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ «ΧΑΡΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ανατυπώσεις στα βιβλία που έχουν λάθη (Μαθηματικά, Γεωγραφία και Γλώσσα), νέα εγχειρίδια, ολοήμερο σχολείο αλλά και πιστοποιητικά καρδιολογικής και οφθαλμολογικής εξέτασης περιμένουν από τη νέα χρονιά τους μαθητές δημοτικού.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη καταρτίσει τον προγραμματισμό για την ερχόμενη σχολική χρονιά, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα παραπάνω καθώς και πλήθος ακόμη λεπτομερειών που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών αλλά και τις υποχρεώσεις των δασκάλων.

Οι εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία διενεργούνται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου μέχρι 21η Ιουνίου, ενώ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή των μαθητών στην Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου, για το σχολικό έτος 2009-2010 μπορούν να κατατεθούν στη Διεύθυνση του σχολείου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2009. Οσον αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου για την προετοιμασία των σχολικών μονάδων για την ερχόμενη σχολική χρονιά προβλέπονται τα εξής:

Νηπιαγωγεία: Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006, η φοίτηση στα Νηπιαγωγεία των νηπίων, τα οποία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2009 συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών, είναι υποχρεωτική. Σε όσα Νηπιαγωγεία μετά την εγγραφή όλων των νηπίων πρώτης ηλικίας υπάρχουν κενές θέσεις, γίνονται δεκτά τα νήπια δεύτερης ηλικίας, (προνήπια).

Η πρωινή ζώνη (7.00-8.00) λειτουργεί στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία με την προϋπόθεση της συμμετοχής τουλάχιστον 5 νηπίων πρώτης ηλικίας. Στα συστεγαζόμενα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία, εφόσον ο αριθμός είναι μικρός, συγκροτούνται κοινά τμήματα.

Δημοτικά Σχολεία: Μετά τη λήξη του διδακτικού έτους, ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου, σε ειδική συνεδρίαση, σχεδιάζει τον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, τις δυσκολίες που προέκυψαν την τρέχουσα σχολική χρονιά στο Πρωινό και στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, λαμβάνει αποφάσεις και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του σχολείου για το επόμενο σχολικό έτος.

Ο προγραμματισμός του σχολικού έργου που πραγματοποιείται στις προαναφερθείσες συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων αφορά όλα τα επίπεδα διοίκησης και παιδαγωγικής - επιστημονικής οργάνωσης. Για το σχολικό έτος 2009-2010, σχετικά με τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού Σχολείου, θα ισχύσουν τα παρακάτω:

Θα εκτυπωθούν νέα διδακτικά βιβλία για το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής Ε' και ΣΤ' τάξης και Αγγλικών Δ', Ε', ΣΤ' τάξης.
Θα ανατυπωθούν με διορθώσεις τα τεύχη της Γλώσσας Ε' και ΣΤ' τάξης, Μαθηματικών Β', Δ' και Ε' τάξης και Γεωγραφίας Ε' τάξης.
Ολα τα υπόλοιπα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού Σχολείου θα παραμείνουν ως έχουν.
ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ «ΧΑΡΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Για την εγγραφή στην Α' τάξη απαιτούνται:

1 Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας που να φανερώνει την εγγραφή του μαθητή στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, το οποίο εκδίδεται το τελευταίο πριν από την εγγραφή τρίμηνο και στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης (Αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον διευθυντή μέσω ΚΕΠ και... αντίστοιχων δημοτολογίων άλλων δήμων).

2 Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

3 Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης (ένθετο έντυπο στο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού).

4 Πιστοποιητικό οφθαλμολογικής εξέτασης.

5 Πιστοποιητικό καρδιολογικής εξέτασης.

6 Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή. Για φέτος εγγράφονται τα παιδιά που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2003.

Για την εγγραφή στο Νηπιαγωγείο απαιτούνται:

1 Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας που να φανερώνει την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης (Αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τον προϊστάμενο μέσω ΚΕΠ και αντίστοιχων Δημοτολογίων άλλων δήμων). Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο πιστοποιητικό γέννησης.

2 Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

3 Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης (Βεβαίωση οδοντιάτρου και όχι το ένθετο έντυπο του Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού).

4 Πιστοποιητικό οφθαλμολογικής εξέτασης.

5 Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα ή άλλο στοιχείο κατά την κρίση του προϊσταμένου του νηπιαγωγείου, από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του νηπίου.

6 Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου. Για φέτος εγγράφονται τα νήπια που γεννήθηκαν το 2004 (υποχρεωτική φοίτηση) και το 2005 (τα προνήπια).

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ


Πηγή: ΕΘΝΟΣ