22 Ιουν 2009

Ενα στα 4 παιδιά κινδυνεύει όταν κολυμπάει

Η επιπολαιότητα και οι αβλεψίες των μεγάλων, η άγνοια μικρών και μεγάλων, η αυτοπεποίθηση και τα ψέματα των παιδιών προκειμένου να παίξουν στη θάλασσα ή στην πισίνα, οδηγούν σε τραγωδίες, όπως πρόσφατα στη Λάρισα.
Τα περισσότερα Ελληνόπουλα λένε ότι γνωρίζουν να κολυμπούν στη θάλασσα και σε πισίνα, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Μελέτη του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων σε παιδιά και νέους (ΚΕΠΠΑ), δείχνει ότι:

* Το 80% των παιδιών 4-6 ετών και το 98% μεγαλύτερων ηλικιών αναφέρουν ότι γνωρίζουν να κολυμπούν, αλλά 1 στα 4 ή 5 από αυτά παραδέχτηκαν ότι κινδύνευσαν ενώ κολυμπούσαν.

* Περισσότερα από το 50% ηλικίας μικρότερης των 7 ετών διδάχτηκαν κολύμβηση από τους γονείς τους, μόνο το 10% από δάσκαλο κολύμβησης, ενώ 12% είπαν ότι έμαθαν μόνα τους και 6% από τα αδέλφια τους!

Στο κολυμβητήριο

* Μόνο το 7% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών πηγαίνει τακτικά στο κολυμβητήριο, ποσοστό που αυξάνεται στο 15% στα παιδιά του δημοτικού.

* Ενα στα 5 παιδιά κάτω των 7 ετών κολυμπούν μόνα τους ή με τα αδέλφια τους. Τα μισά παιδιά του Δημοτικού κολυμπούν μόνα τους ή με φίλους χωρίς επαρκή επιτήρηση, από ενηλίκους.

* Τα περισσότερα αγνοούν τους κανόνες ασφαλείας. Π.χ.: σπεύδουν να πιάσουν την μπάλα όταν ο αέρας την παρασύρει στα βαθιά.

* Ενα στα 5 πιστεύει ότι μπορεί να φάει ένα σάντουιτς πριν το μπάνιο.

* 40% δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και μπαίνουν στη θάλασσα μετά το φαγητό ή κουρασμένα.

* Επίσης υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Ετσι, 2 στα 10 δηλώνουν ότι προσπάθησαν να μάθουν τα ίδια τον φίλο τους να κολυμπά.

* Μόνο το 4% ηλικίας κάτω των 7 ετών γνωρίζει να κολυμπά σε πισίνα, ενώ για το κολύμπι αυτό απαιτείται επόπτευση των μεγάλων.

* Το 16% αγνοούν τους κανόνες ασφαλείας και θα έμπαιναν στην πισίνα χωρίς την παρουσία ενηλίκου.

* Ενα στα 4 αναφέρουν ότι θα επιχειρούσαν βουτιές σε ρηχή πισίνα, γεγονός που υποδηλώνει άγνοια του κινδύνου, να υποστούν σοβαρότατους τραυματισμούς στο κεφάλι.

* Ενα στα 2 παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας δεν γνωρίζουν τους κανόνες πλεύσης στην πισίνα, ούτε και πώς να αντιδράσουν εάν κάποιος που κολυμπά κοντά τους βρεθεί σε κίνδυνο. Ενα στα τέσσερα παιδιά άνω των 12 ετών θα έπεφταν στην πισίνα να σώσουν κάποιον που κινδυνεύει αψηφώντας τον κίνδυνο για τον εαυτό τους.

* Δυό στα 3 παιδιά 7 - 11 ετών γνωρίζουν πώς να καλέσουν ιατρική βοήθεια και 1 στα 10 από τα μεγαλύτερα, φαίνεται να το αγνοούν.
Μ.ΠΙΝΗ

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ