30 Μαρ 2009

Ασφαλή μετάβαση μαθητών στα σχολεία, ερώτηση Βουλευτή Β. Οικονόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα
Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254
Fax. 210-8542813


Αθήνα, 23-2-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 10600/26.11.08) που κατατέθηκε από το Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης στην Κάντζα, λάβαμε τις κάτωθι απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θ. Νάκος, μας απάντησε: «Αναφορικά με την πρόσβαση των μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, σας στέλνουμε φωτ/φο εγγράφου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, με τα συνημμένα έγγραφα του Δήμου Παλλήνης, για ενημέρωση σας.


Αναφορικά με την φύλαξη των σχολικών κτιρίων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Τα προηγούμενα έτη, η ανάγκη φύλαξης των σχολικών κτιρίων καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ομώνυμο πρόγραμμα, το οποίο καταρτίστηκε με την από 9-12-1999 προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και της ΚΕΔΚΕ, του ΟΑΕΔ και της ΕΕΤΑΑ.
Λόγω της σπουδαιότητας του προγράμματος για τις τοπικές κοινωνίες, για πολλούς από τους σχολικούς φύλακες που απασχολήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, κρίθηκε από τον ΑΣΕΠ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ, και το εργασιακό τους καθεστώς μετατράπηκε σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του πδ164/2004 και του ν..3320/2005.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος, η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, υπέρ των οποίων συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Οι ΟΤΑ έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, άρα αυτοί είναι που καθορίζουν τις προσλήψεις προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Πέραν των ανωτέρω, το Υπουργείο μας με την Α.Π. 8084/2003 εγκύκλιο, αλλά και σε κάθε άλλη ευκαιρία (ετήσιες εγκύκλιοι προγραμματισμού προσλήψεων κλπ) έχει συστήσει στους ΟΤΑ α’ βαθμού να καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.3584/2007, με την καθοριζόμενη διαδικασία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Επίσης, για την συμπληρωματική εξυπηρέτηση των αναγκών των ΟΤΑ, παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης σχολικών φυλάκων μέσω του προγράμματος της μερικής απασχόλησης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και μέγιστη διάρκεια απασχόλησης είκοσι (20) ώρες εβδομαδιαίως.». Ο Δήμαρχος Παλλήνης, στον οποίο μας παραπέμπει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, μας λέει: «Στο Δήμο μας υπηρετούν πέντε σχολικοί φύλακες που προέρχονται από το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων που υλοποιήθηκε μεταξύ ΕΕΤΑΑ και Δήμου Παλλήνης.. Η σύμβαση τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου από 1/9/2006 σύμφωνα με το ΠΔ164/04 και το Ν.3320/05. Επίσης υπηρετούν τρία άτομα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης (4 ώρες ημερησίως επί 5 ημέρες την εβδομάδα) από 7/5/2008 σύμφωνα με το Ν.3250/04. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι οι φύλακες ασχολούνται σε όλους τους σχολικούς χώρους και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που κατά τις βραδινές ώρες οι μαθητές των δημοτικών και γυμνασίων της πόλης μας παρακολουθούν μαθήματα του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου μας και του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου μας», και σε δεύτερο έγγραφο του μας λέει επίσης: «Λυπούμεθα ειλικρινά για το κατάντημα κάποιων «γονέων» να αναφέρονται στον άδικο χαμό ενός παιδιού προ 3 ετών που ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Παλλήνης. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Βουλευτή ότι σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στα σχολεία έχουν κατασκευαστεί πεζοδρόμια ακόμα και εκεί που δεν προβλέπονται, στις εκτός σχεδίου περιοχές. Κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια: 1. Από Εργατικές Κατοικίες Ι και ΙΙ επί της οδού Λεονταρίου, 2. Στην οδό Τριγωνίων, 3. Στην οδό Κολλεγίου, 4. Στην οδό Λεονταρίου από την πλευρά της Κάντζας και Αγ. Νικολάου, 5. Στην οδό Τειρεσία καθώς και όλα τα πεζοδρόμια που βρίσκονται γύρω από το σχολικό συγκρότημα. Επιπλέον γνωρίζουμε στον κ. Βουλευτή ότι υπάρχει πούλμαν που διατίθεται από τη Νομαρχία και μεταφέρει τους μαθητές από τις απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης στο πεζοφάναρο της οδού Λεονταρίου το οποίο λειτουργεί μετά από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, σε καθημερινή βάση ευρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία για την προστασία και την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια που έχει γίνει για την αποκατάσταση της λειτουργίας του πεζοφάναρου είχε ζητηθεί από τη ΔΜΕΟ η μελέτη εγκατάστασης και 2ου πεζοφάναρου στη συλλεκτήριο προς τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ένα σύγχρονο κέντρο, όνειρο της σημερινής δημοτικής Αρχής που το σχεδίασε προ 10ετίας με τη δημιουργία ενός κέντρου παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής με την άμεση παραλαβή από τον ΟΣΚ του κλειστού γυμναστηρίου, κόσμημα για την περιοχή μας θα αποτελέσει μια σύγχρονη κυψέλη απασχόλησης της νεολαίας μας και ασφαλή χώρο από όλες τις απόψεις για τα παιδιά της περιοχής μας».
Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Ξανθόπουλος, μεταξύ άλλων, μας απάντησε: «Οι οδικοί άξονες που γειτνιάζουν με το αναφερόμενο σχολικό συγκρότημα είναι η Λεωφόρος Μαραθώνος, η Λεωφόρος Σπάτων και η οδός Τρυγωνιών, οι οποίες σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 7 του Ν3481/06 «Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων, μελετών και άλλες διατάξεις», δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης των Υπηρεσιών της ΓΓΔΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τη σχετική διάθεση πίστωσης θα προωθήσει την υλοποίηση της σηματοδοτούμενης διάβασης πεζών στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο Παλλήνης στην Κάντζα. Σας επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και του Δήμου Παλλήνης αντίστοιχα, για την ενημέρωση σας.»
Κατόπιν των απαντήσεων που λαμβάνουμε από τα αρμόδια Υπουργεία, μόνο έκπληκτοι μπορούμε να μείνουμε από τις απαντήσεις που μας δίνουν, ενώ τους έχουμε εκθέσει το πρόβλημα με τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει στο Δήμο της Παλλήνης!
Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Ξανθόπουλος, παρά το γεγονός ότι κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο της Κάντζας στην Παλλήνης, μας διαβεβαιώνει ότι δε φέρει καμία αρμοδιότητα το Υπουργείο του για τα αναφερόμενα στην ερώτηση μας αλλά κάνει μια ολιγόσειρη αναφορά ότι θα προωθήσει την υλοποίηση της σηματοδοτούμενης διάβασης πεζών στο εν λόγω σχολείο μετά όμως από σχετική διάθεση πίστωσης. Αναλώνεται όμως, με πρωτοφανή ασέβεια στο θεσμό του Κοινοβουλευτικού Έλεγχου, στο να μας αποστείλει επίσημα έγγραφα άλλων φορέων τα οποία δίνουν εν μέρει απάντηση στα δικά μας ερωτήματα και εν μέρει απάντηση σε ερωτήματα ερώτησης άλλων Βουλευτών! Προσπαθεί κοινώς ο Υπουργός με ένα σμπάρο να πιάσει δύο τρυγόνια!! Και αποποιείται κάθε ευθύνης επί του θέματος και μπαίνει στη διαδικασία να παίξει μαζί μας αφού μας επισυνάπτει έγγραφο της ΕΥΔΑΠ σχετικά με την ποιότητα του νερού των σχολείων της Ανατολικής Αττικής! Το συγκεκριμένο έγγραφο, ναι μεν είναι πολύ χρήσιμο για την ενημέρωση μας αλλά παντελώς άσχετο με την ερώτηση μας! έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάλληλη σήμανση και σηματοδότηση στις περιοχές όπου βρίσκονται τα σχολεία .
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών με τη σειρά του μας διαβεβαιώνει ότι από μεριάς του υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για την σχολική φύλαξη και μεταφέρει τις ευθύνες στους χειρισμούς των αρμόδιων ΟΤΑ. Δεν μας αναφέρει όμως ποιος ελέγχει ότι οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται σωστά για το συμφέρον των μαθητών, κάτι που έχουμε επισημάνει και με άλλη ερώτηση μας στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8926/29.10.2008)! Ο Δήμαρχος Παλλήνης, στον οποίο μας παραπέμπει ο Υφυπουργός, αρχικά μας στέλνει το ίδιο έγγραφο που μας έστειλε στην άλλη ερώτηση μας σχετικά με τους σχολικούς φύλακες, που αναφέραμε παραπάνω. Δεν μπαίνει δηλαδή ούτε αυτός στον κόπο να μας απαντήσει εκ νέου επί του ζητήματος!! Σε δεύτερο έγγραφο του, μας ενημερώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάλληλη σήμανση και σηματοδότηση στις περιοχές όπου βρίσκονται τα σχολεία . Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, θα θέλαμε να μας δώσει κάποια εξήγηση για ποιο λόγο βάζει σε εισαγωγικά την λέξη γονέων που χρησιμοποιεί στην αρχή του εγγράφου του. Μας δίνει την εντύπωση είτε πως αμφισβητεί την ανησυχία αυτή είτε ότι μας ειρωνεύεται όταν του μεταφέρεται η αγωνία των γονέων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από σημείο της απάντησης του Δήμου σε ερώτηση άλλου Βουλευτή, που όπως είπαμε αδικαιολόγητα μας επισυνάπτει το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο αναφέρεται «Ως εκ τούτου η αναστάτωση των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Παλλήνης είναι αναίτια και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς». Η στάση του Δημάρχου δεν μπορεί παρά μόνο να μας προβληματίζει, αφού όχι απλά δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και πιστεύει ότι όλα βαίνουν ορθώς, αλλά μάλιστα αμφισβητεί και ειρωνεύεται την αγωνία των γονέων που ταλανίζονται από τις κακοτεχνίες του Δήμου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν ότι όλα βαίνουν καλώς και κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα της Παλλήνης! Ωραιοποιώντας την κατάσταση θεωρούν ότι καλύπτουν τις αδυναμίες τους και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, αγνοούν όμως το πρόβλημα και τις έντονες διαμαρτυρίες των γονέων και των μαθητών, οι οποίες μας οδήγησαν να καταθέσουμε την ερώτηση μας. Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις και να δείξει την ανάλογη σοβαρότητα σε ζητήματα που αφορούν την παιδεία αλλά και την ασφάλεια των μαθητών και να πάψει να κρύβεται. Εμάς τα προβλήματα που η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς, μας παραθέτουν συνέχεια, δεν γίνεται να μας αφήνουν αδιάφορους. Και ούτε φυσικά μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα τραγικό ατύχημα που συνέβη στην πόλη μας ανάλογα με το αν αφορά παιδί των σχολείων μας ή γειτονικής πόλεως. Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα παρακολουθεί στενά τα θέματα της σχολικής κοινότητας της Παλλήνης και αν χρειαστεί θα επανέλθει ξανά στο ζήτημα της ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης.