6 Οκτ 2011

Πρεσβεία για Frontex, τρομοκρατία και αναρχική βία στην Ελλάδα

amerikaniki presveia.jpg
Ενδεικτικά του βαθμού συνεργασίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την Αμερικάνικη Πρεσβεία, είναι τα έγγραφα που διέρρευσε πρόσφατα το Wikileaks. Σε διάφορες εμπιστευτικές αναφορές, ο Αμερικάνος Πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ, περιγράφει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους αναρχικούς και τους «ακροαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ». Σημειώνεται ότι κάποια από τα έγγραφα αυτά είχαν διαρρεύσει και στο παρελθόν, η συλλογή ωστόσο έχει εμπουτιστεί σημαντικά.
Η μάχη του Αιγαίου
Σε έγγραφο του 2009, η Πρεσβεία αναφέρεται στις επιχειρήσεις της Frontex στο Αιγαίο, τις οποίες χαρακτηρίζει τις μεγαλύτερες της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Θεωρεί την παρουσία της αναγκαία, αλλά όχι επαρκή, μπροστά στην «πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης». Επισημαίνει ακόμα τις αντιπαραθέσεις με την Τουρκία με αφορμή τις επιχειρήσεις της Frontex.
Το τελευταίο θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Πρεσβεία, η οποία σε άλλο έγγραφοαναφέρει ότι πτήσεις ελικοπτέρων της Frontex δέχθηκαν προειδοποιήσεις από τουρκικά ραντάρ ότι έχουν μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Επόμενη αναφοράμεταφέρει καταγγελίες του Ελληνικού Λιμενικού, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικά στρατιωτικά σκάφη διευκολύνουν την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα. Η Πρεσβεία παίρνει σαφή θέση υπέρ του ελληνικού κράτους, θεωρώντας την Τουρκία ως βασικό πέρασμα των «παράνομων μεταναστών» προς τη δύση.
Η κατάσταση στο Αιγαίο και ο πόλεμος ενάντια στους μετανάστες αποτελεί υψηλή προτεραιότητα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της Πρεσβείας. Τον Γενάρη του 2010 μάλιστα, ο Αμερικάνος Πρέσβης D. Speckhard συναντιέται απευθείας με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος Διοικητή Μπούσιο, ο οποίος του δίνει πλήρη αναφορά για τα δρώμενα στο Αιγαίο (βλ τη σχετική αναφορά). Η Πρεσβεία ωστόσο αναγνωρίζει επίσης, σε άλλες αναφορές της, και την αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει θέσει την καταπολέμηση της μετανάστευσης σε υψηλή προτεραιότητα.
Απέλαση ιρακινού διωκόμενου αντικαθεστωτικού
Το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Αμερικάνικη Πρεσβεία για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» συνδέεται άμεσα με τον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία». Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά του 2009, ο Πρέσβης περιγράφει τη σύλληψη και την παράδοση στους διώκτες του από τις ελληνικές αρχές ιρακινού αντικαθεστωτικού πρόσφυγα.
Ο Μουαμάρ Λατίφ Καρίμ (γνωστός και ως Abu Sajjad), σύμφωνα πάντα με τον Αμερικάνο Πρέσβη, είχε συλληφθεί στο Ιράκ για συμμετοχή σε ένοπλες επιθέσεις. Αργότερα κατάφερε να διαφύγει στην Ελλάδα, όπου και συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ως παράνομος μετανάστης. Η ταυτότητά του δεν ήταν ακόμα γνωστή, οπότε και αφέθηκε, για να συλληφθεί ξανά το Φλεβάρη του 2009, μετά από συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών στην Ελλάδα και το Ιράκ, καθώς και των Ιρακινών διωκτικών αρχών. Χαρακτηριστικός είναι ο …λογοτεχνικός τίτλος του άρθρου «Από το Ιράκ στην Ελλάδα … και πίσω».
Αναρχικοί, τρομοκράτες και ισλαμιστές 

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ωστόσο είναι η αναφορά από τη συνάντηση του Αμερικάνου Πρέσβη D. Speckhard και του αμερικάνου απεσταλμένου για θέματα ασφαλείας Andrew Shapiro με το –νέο- τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Υπουργός υποστήριξε ότι παρέλαβε διαλυμένες τις υπηρεσίες ασφαλείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υποσχέθηκε αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι ο Χρυσοχοΐδης και το ΠΑΣΟΚ γενικά έχουν δεχθεί κριτική ότι είναι πολύ μαλακοί σε θέματα νόμου και τάξης, ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης είπε στον Shapiro και τον Πρέσβη ότι έχει καθαρές οδηγίες από τον Πρωθυπουργό να μη δείξει καμία ανοχή στην τρομοκρατία, την αναρχική βία και την παράνομη μετανάστευση. Προέβλεψε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα νικήσει τους βίαιους αναρχικούς γιατί η κοινή γνώμη το απαιτεί».
Σε άλλο σημείο, ο Πρέσβης ζήτησε από τον Υπουργό εξηγήσεις για την αποπομπή του Αρχηγού της Αστυνομίας Τσιάτουρα, μετά τη βίαιη εισβολή στην εκδήλωση στο Φλοράλ, στις 21 Οκτώβρη του 2009. Η έκθεση αναφέρει μάλιστα ότι τότε η Αστυνομία μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο μέσα στην καφετέρια, αναγκάστηκε να εισβάλλει και να συλλάβει «υψηλόβαθμα μέλη του ακροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Υπουργός, απολογούμενος, διέψευσε ότι η αποπομπή έχει να κάνει με το περιστατικό, για το οποίο μάλιστα ζήτησε και συγγνώμη, αλλά έγινε εξαιτίας της «φριχτής κατάστασης» στην οποία οδήγησε η προηγούμενη ηγεσία την Αστυνομία.
Όσο αφορά την τρομοκρατία, ο Υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν «ενδείξεις για συνδέσμους με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς» και ότι υπάρχουν υποψίες για το προσωπικό της ιρανικής πρεσβείας. Σε ένα κρεσέντο μάλιστα συνομωσιολογίας, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για συνδέσμους μεταξύ του Ιράν και του …Επαναστατικού Αγώνα.