Θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές ή από παροχές υπηρεσιών. Από σήμερα, μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να την αποκτήσει. Υπάρχουν όμως ακόμη... "κενά"!
Ειδικότερα, πρόκειται για την κάρτα στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις των δαπανών των φορολογούμενων, οι οποίοι θα απαλλαγούν έτσι από την υποχρέωση συγκέντρωσης των αποδείξεων σε φυσική μορφή.Ωστόσο, η πλήρη εφαρμογή της φοροκάρτας για όλες τις δαπάνες των καταναλωτών δεν είναι εφικτή, αφού πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στην αγορά δεν διαθέτουν τα ειδικά μηχανήματα POS, που είναι απαραίτητα για τη χρήση της φοροκάρτας.
Εξάλλου, αναμένεται και η αποστολή, από το υπουργείο Οικονομικών, της σχετικής εγκυκλίου, που θα περιέχει αναλυτικές οδηγίες προς τις τράπεζες για τη διάθεση της φοροκάρτας.
Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση της φοροκάρτας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
* Στη φοροκάρτα δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδομένο. Στην µπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας, που την εκδίδει, αλλά και έναν κωδικό αριθμό. Στην πίσω όψη της, µια µαγνητική ταινία, όπως ακριβώς οι πιστωτικές κάρτες.
* Για την προµήθεια και την ενεργοποίησή της, οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να απευθυνθουν στην τράπεζα της επιλογής τους.
Προκειµένου να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να γνωρίζει το κάτοχό της για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων, που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητό του.
Η ενεργοποίηση θα µπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές, αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούµενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Αλλιώς, θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο, τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας, όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό, που θα ανακοινωθεί.
Στέλνοντας αυτά τα στοιχεία, ο φορολογούµενος άμεσα θα λάβει ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία, ή µη, της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας.
Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα POS, που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες
Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µία αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασµό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ, που οφείλουν.
Η χρήση της φοροκάρτας θα είναι αρχικά προαιρετική.
Οι τράπεζες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα είναι οι ακόλουθες: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
http://www.newsit.gr