21 Σεπ 2011

Φετίχ: Τα σύμβολα της ηδονή

Οι ρίζες του φετιχισμού
 
Η λέξη προήλθε από το πορτογαλικό "feitico" και από τα Λατινικά, "factitius" ή "facere", που σημαίνει «για να κάνει». Η αρχική του έννοια ήταν είτε θρησκευτική είτε ανθρωπολογική: μέχρι το δέκατο ένατο αιώνα, ο όρος αναφερόταν σε οτιδήποτε ήταν λατρεμένο σε υπερβολικό βαθμό, ενώ από τον 19ο αιώνα και μετά, ο όρος φετίχ συνδέθηκε άρρηκτα με το φύλο και την έλξη ορισμένων τμημάτων του θηλυκού σώματος, ή συγκεκριμένα μέρη της θηλυκής ενδυμασίας, όπως τα εσώρουχα, τα πόδια, το δέρμα, τα μαλλιά κτλ. 

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Εrnest Becker ο φετιχισμός «αντιπροσωπεύει την ανησυχία της σεξουαλικής πράξης, ενώ το ίδιο το φετίχ ως αντικείμενο είναι ένα τυχερό φυλαχτό που μετασχηματίζει την τρομακτική πραγματικότητα». Με τον φετιχισμό ασχολήθηκε αρκετά και ο Freud. Ο Αυστριακός ψυχαναλυτής είδε τη λειτουργία του αντικειμένου φετίχ ως σημείο θριάμβου στην απειλή του ευνουχισμού και μια προστασία απέναντι σε αυτό. Έδωσε μάλιστα σαν παράδειγμα το παπούτσι, το οποίο αντιπροσωπεύει τα θηλυκά γεννητικά όργανα και το πόδι ως φαλλό που έμπαινε στο παπούτσι, σε μια συμβολική ένωση. 

Ο φετιχισμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα και συνδέεται περισσότερο με την σεξουαλική έλξη απέναντι σε ένα οποιοδήποτε αντικείμενο ή μέρος του σώματος. Τα παραδείγματα φετίχ; Άπειρα. Όσες και οι εμμονές που κρύβει ο κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος μέσα του. 

Βάσει ερευνών που έγιναν σε άνδρες και γυναίκες τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίσαμε τα δέκα πιο δημοφιλή. 


Υποταγή - Κυριαρχία 
Ιδιαίτερα διαδεδομένο φετίχ – φαντασίωση, κατά την οποία άνδρας και γυναίκα αποκτούν ρόλους αφέντη και σκλάβου. Το περίεργο είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις τον ρόλο του αφέντη τον έχει η γυναίκα (mistress), ενώ ο άντρας υποτάσσεται (slave). Καμία σχέση δηλαδή με τις διδαχές της Britney στο “Slave for You”.Κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης η γυναίκα διατάζει τον παρτενέρ της, ενίοτε τον χτυπάει, ενώ σε extreme περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να διεισδύσει μέσα του φορώντας το ανάλογο σεξουαλικό βοήθημα. Οι άντρες από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έρευνες, δείχνουν να απολαμβάνουν να υποτάσσονται στις παρτενέρ τους, ιδιαίτερα όταν αυτές τους διατάζουν να κάνουν κάτι. Μίλησε κανείς για ισότητα στα δύο φύλα; 

Κοιλιά 
Αναμφίβολα η σφιχτή κοιλιά ή το sixpack μπορεί να ξετρελάνει άνδρες και γυναίκες. Πολλοί είναι εκείνοι και εκείνες όμως, που ποτέ δεν θα κατάληγαν στο κρεβάτι με κάποιον/α, αν η κοιλιά του δε προεξείχε ή… κρεμόταν χαλαρή . Ναι, καλά διαβάσατε. Πολύς κόσμος δεν είναι και τόσο επιλεκτικός όσον αφορά τα «κοιλιακά» του παρτενέρ του και παραδέχεται ανοιχτά ότι ερεθίζεται όταν μια γυναίκα έχει κοιλιά που προεξέχει ελαφρώς πάνω από το παντελόνι. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών ενθουσιάζεται με την ιδέα της εκσπερμάτωσης πάνω στην κοιλιά μιας γυναίκας, γιατί όπως υποστηρίζουν «διαφορετικά η πράξη δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον»



http://www.in2life.gr