Στη λεωφόρο University στο νούμερο 526, στο κέντρο της Πάλο Αλτο, στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ, βρίσκεται ένα από τα έντεκα κτίρια όπου στεγάζονται τα γραφεία του Facebook. Στην πόρτα της εισόδου από γυαλί φιγουράρει το logo της εταιρείας πίσω από το οποίο ενώνονται 175 εκατομμύρια χρήστες που ανταλλάσσουν απόψεις σε πάνω από σαράντα γλώσσες...
Για να μπει κανείς στην έδρα του ιντερνετικού κολοσσού θα πρέπει να αναγγελθεί μέσω του θυροτηλεφώνου από την ασφάλεια της εισόδου, στην Ιιλα, τη ρεσεψιονίστ, ώστε να περάσει μετά στον προθάλαμο του γραφείου του 24χρονου Μαρκ Ζούκενμπεργκ, του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας. Η Ιιλα, βγάζει από το συρτάρι του γραφείου της ένα φύλλο χαρτί, που αποτελεί στην ουσία μια «συμφωνία απορρήτου». Ο επισκέπτης πρέπει να υπογράψει αυτή τη συμφωνία για να δεσμευτεί ότι δεν θα αποκαλύψει τίποτα απ’ όσα δει ή ακούσει μέσα στα γραφεία, διαφορετικά κινδυνεύει με δίκη!
Ιδια είναι και η διαδικασία για τους δημοσιογράφους που επισκέπτονται τα κεντρικά γραφεία του Facebook, αφού ακόμα και όταν παίρνουν άδεια εισόδου, έχουν δικαίωμα να μιλήσουν μόνο με συγκεκριμένους ανθρώπους και για συγκεκριμένη διάρκεια. Ενας από τους εντεταλμένους να μιλούν με τους εκπροσώπους του Τύπου είναι ο Ενρί Μουασινάκ, ο 37χρονος διευθυντής της Facebook Mobile, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό δήλωσε ότι νιώθει τον ίδιο ενθουσιασμό γι’ αυτό που συντελείται με το Facebook με αυτόν που πρέπει να ένιωσε εκείνος που ανακάλυψε τον τηλέγραφο! Δηλώσεις που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν την περιέργεια του μέσου χρήστη του site κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον του μέσου αναγνώστη ενός περιοδικού ή μιας εφημερίδας για τον τρόπο που διοικείται αυτός ο «κολοσσός». Σε μια πιο επίμονη ερώτηση για τις συνθήκες εργασίας σε αυτήν την ετααιρεία, η απάντηση από τους υπευθύνους δημοσίων σχέσεων ηχεί άψογα προετοιμασμένη. «Το Facebook είναι ένα άψογο εργασιακό περιβάλλον. Οι άνθρωποι είναι φανταστικοί και η εταιρεία είναι ευχάριστη και ανοιχτή». Ωστόσο, άλλα είναι αυτά που ισχυρίζονται πρώην εργαζόμενοι, όπως ο πρώην οικονομικής διευθυντής της εταιρείας, ο Γκίντεον Γιου, ο οποίος απολύθηκε πριν από λίγο καιρό, προς μεγάλη έκπληξη των παροικούντων την Σίλικον Βάλεϊ. Η αιτία της απόλυσής του, όπως διέρρευσε από το Facebook, ήταν ότι αδυνατούσε να εξασφαλίσει κεφάλαια για την ανάπτυξη της εταιρείας. Το site, αν και αποκτά ένα εκατομμύριο νέους χρήστες ημερησίως, δεν είναι δυνατόν να βγει αλώβητο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας ρίχνει μεγάλη βαρύτητα στη μυστικότητα και το απόρρητο. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι οι εργαζόμενοι στο Facebook σε όλο τον κόσμο και ποιας ηλικίας. Οι περισσότεροι στα κεντρικά, πάντως, είναι Ινδοί και Κινέζοι, ενώ δείχνουν να έχουν μόλις τελειώσει το σχολείο. Η εταιρεία παρ’ όλα αυτά αποκαλύπτει με άνεση τον αριθμό του προσωπικού στην καφετέριά της, που είναι 38 άτομα, οι οποίοι δουλεύουν σε βάρδιες για να εξυπηρετούν δωρεάν όλο το 24ωρο τους 800 υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κτίριο.
Πηγή: espresso
Τι επιδιώκει και τι φοβάται η Τουρκία
Πριν από 11 ώρες