Η πρόληψη και η αγωγή υγείας περνά στους Δήμους.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο καταλληλότερος φορέας να υλοποιήσει προγράμματα πρόληψης. Κανένα κρατικό μόρφωμα, καμιά δημοσιοϋπαλληλικού τύπου κρατική υπηρεσία, κανένας άλλος φορέας, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι τόσο κοντά στον πολίτη που να μπορεί να εφαρμόσει με αξιοπιστία και φιλικότητα, τέτοιες πολιτικές, αναδεικνύοντας έτσι την μοναδικότητά της σε αυτόν τον ρόλο.
Ιατρεία και πολυϊατρεία μπορούν να λειτουργήσουν πολλοί, ασφαλιστικοί, κρατικοί φορείς και ιδιώτες, Προληπτική και αγωγή υγείας κανείς άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αντιστρέφοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως: Η πρόληψη, αποτελεί τον κυριότερο λόγο ύπαρξης υπηρεσιών υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»
Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Γαβράς, πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων, έκλεισε την εισήγησή του με τίτλο «O ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη», στο 3ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διεξήχθη στις 20 και 21 Απριλίου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο ‘’Δαίς’’, στο Μαρούσι.
Το Συνέδριο, το οποίο είναι το τρίτο κατά σειρά που διοργανώνει το Διαδημοτικό Δίκτυο και κατά γενική ομολογία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων δεκάδες Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους 30 Δήμους του Δικτύου αλλά και από άλλους Δήμους της χώρας καθώς και από την Κύπρο. Μάλιστα έγιναν πολλές νέες αιτήσεις για εντάξεις στο διαδημοτικό Δίκτυο από Δήμους διαφόρων περιοχών της χώρας.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξαν εκ μέρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο επίσημος προσκεκλημένος του Συνεδρίου Υφυπουργός Υγείας της Κίνας κ. Jiang Zuojun και ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόληψη
Η έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, καθορίστηκε το 1978 με την διακήρυξη της ¨Αλμα-Ατα : «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τόσο του υγειονομικού συστήματος της χώρας, του οποίου είναι κεντρικός μοχλός και επίκεντρο, όσο και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της κοινότητας σε όλη της την έκταση. Είναι το πρώτο επίπεδο επαφής των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φέρνοντας το πλησιέστερα εκεί όπου ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι και αποτελεί το πρώτο στοιχείο του προγράμματος υγειονομικής φροντίδας». (Υγεία για όλους, 1978)
Επίσης, είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι «Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί και ο καρκίνος αλλά η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» (Δημ.Τριχόπουλος, 1982)
Σκοπός κάθε συστήματος υγείας είναι η διασφάλιση και η βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού μέσω της πρόληψης, της περίθαλψης κα της θεραπείας, ενώ τα ΕΣΥ δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες υγείας των πολιτών και όχι μόνο των ασθενών, μέσω των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο κύριος όγκος των δαπανών αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη και όχι την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη. Το 1977 η νοσοκομειακή περίθαλψη απορροφούσε το 51,2% των δημόσιων δαπανών, η πρωτοβάθμια περίθαλψη το 17,6%, το 1991 τα νούμερα αυτά διαμορφώθηκαν σε 63,5% και 14,2% αντίστοιχα.
Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη για αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προληπτικής και θεραπευτικής ιατρικής με αντίστοιχη αποκατάσταση της χρηματοδότησης
Η Πρόληψη εκφράζει τις προσπάθειες των λειτουργών υγείας να προλάβουν την εκδήλωση νόσων και ασθενειών και τις συνέπειές τους για το άτομο, την κοινωνία και το περιβάλλον μέσω προγραμμάτων προαγωγής της υγείας, δηλαδή με την αγωγή υγείας, την βελτίωση του τρόπου διαβίωσης και την πρόληψη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο καταλληλότερος φορέας να υλοποιήσει προγράμματα πρόληψης.
Ο Μαθητικός πληθυσμός, οι ενήλικες, οι εργαζόμενοι του δήμου και οι ηλικιωμένοι, αποτελούν μια πρώτη κατηγοριοποίηση για την διάρθρωση των υπηρεσιών - δράσεων πρόληψης.
Οι κυριότερες υπηρεσίες πρόληψης είναι: Ατομικοί και μαζικοί εμβολιασμοί, έλεγχοι στους σχολικούς πληθυσμούς για αναπτυξιακές και άλλες διαταραχές, εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων (π.χ. τεστ Παπανικολάου, μαστογραφίες, βιοχημικών και αιματολογικών δεικτών κ.λ.π.), προγράμματα παρακολούθησης της υγείας δημοτών με χρόνιες παθήσεις, ενημερωτικές ανακοινώσεις, έντυπα και καμπάνιες.
Σήμερα πολλά Δημοτικά Ιατρεία Δήμων της χώρας μας παρέχουν Ιατρικές υπηρεσίες, και υλοποιούν προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής εντελώς ΔΩΡΕΑΝ:
Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, ( παιδιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, οφθαλμολογικός, ορθοπαιδικός, έλεγχος βιβλιάριων Υγείας για εμβόλια, μέτρηση ύψους, βάρους, αρτηριακής πίεσης, καταγραφή τυχούσας σκολίωσης, κύφωσης ή ανισοσκελίας, έλεγχος οπτικής οξύτητας και στραβισμού, πρόγραμμα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης Προβλημάτων συμπεριφοράς και Μαθησιακών δυσκολιών με τίτλο «παιδική συμπεριφορά και μέριμνα», δράσεις αγωγής υγείας κλπ. ).
Δημοτικά Ιατρεία Αγίας Παρασκευής
Το Πρόγραμμα ονομάζεται “Αμάλθεια” και εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου για συνεχή ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών με βασική επιδίωξη τη δημιουργική, παιδαγωγική και ωφέλιμη παραμονή των παιδιών στο Σταθμό.
Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αργυρούπολης.
Ένα σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής μέριμνας και πρόληψης ξεκίνησε ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αλίμου. Όλα λοιπόν τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα μαζικού Αθλητισμού του Δήμου, θα υποβληθούν σε σειρά ορθοπεδικών-αθλητιατρικών, ψυχολογικών και καρδιολογικών εξετάσεων και σωματομετρικών αναλύσεων. Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών θα συμπληρώσουν ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια σε σχέση με την διατροφή των ιδίων και των παιδιών τους, τις αθλητικές τους δραστηριότητες και πιθανά προβλήματα υγείας τους.
Στα παιδιά και στους γονείς με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος θα δοθούν κατευθύνσεις ως προς την άσκηση και τη διατροφή τους για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
Πρόγραμμα Ιατρικής Μέριμνας & Πρόληψης Δήμου Αλίμου
Οφείλουν τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης να οργανώσουν προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής στον Μαθητικό πληθυσμό, κάτι που η ΕΝΩΣΗ Συλλόγων Γονέων Παλλήνης ζητάει επίμονα και περιμένει να υλοποιήσει διαχρονικά η εκάστοτε Δημοτική Αρχή για το καλό όλων των πολιτών.
Σημ: Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από το δελτίο τύπου του 3oυ Ετήσιου Πανελλήνιου Συνέδριου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α και από Ιστοσελίδες των Δήμων Αλίμου & Αργυρούπολης
Tο κείμενο αυτό στάλθηκε από τον πρ. Πρόεδρο της Ένωσης Συλ.Γονέων Παλλήνης & μέλος της Ομοσπονδίας Αν. Αττικής Αντώνη Ρεφούλια
e-mail: a.refoulias@isk.com.gr
Ο πλανήτης δεν μπορεί να είναι πλέον αμερικάνικος…
Πριν από 8 ώρες