8 Νοε 2012

Το ρωσικό στρατιωτικό «σχέδιο» για τον βόρειο Πόλο

Στη διάρκεια των ασκήσεων της δυτικής στρατιωτικής διοίκησης, τα στρατεύματα του βόρειου Στόλου στις 25 Οκτωβρίου αποβίβασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ρωσικού Ναυτικού σώμα πεζοναυτών στην ακτή του νησιού Κοτέλνι.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της διοίκησης, στη διάρκεια της αποβατικής επιχείρησης ερευνήθηκαν νέες περιοχές για πλεύση και
για τη δυνατότητα αποβάσεων σε διάφορα σημεία της ακτής της Αρκτικής, πραγματοποιήθηκε αναγνώριση της περιοχής των νησιών του πελάγους Νοβοσιμπίρσκ, ενώ δοκιμάστηκε και η χρήση τεχνικών μέσων του στρατού και οπλικών συστημάτων στις αρκτικές συνθήκες.
Για πρώτη φορά κατά τη διεξαγωγή τέτοιου είδους επιχειρήσεων στρατιωτικής προπαρασκευής, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της προστασίας πολιτικών υποδομών, όπως σταθμών επιστημονικών ερευνών, εγκαταστάσεων γεώτρησης, καθώς και των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στην περιοχή της Αρκτικής.
Για τον σκοπό αυτό, στις υποαρκτικές περιοχές της ζώνης της βόρειας θαλάσσιας οδού, επιχείρησε και το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο «Αντιναύαρχος Κουλακόφ», καθώς και το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρος».
Στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 7000 άντρες και περισσότερες από 150 μονάδες του ρωσικού Στρατού.
Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Αρκτική.
Στις αρχές του 2012 την πρόθεσή του να δημιουργήσει βάση στο νησί Κορνουόλις, ανακοίνωσε ο Καναδάς. Τη στρατιωτική της παρουσία στον Παγωμένο Ωκεανό ετοιμάζεται να ενισχύσει και η Δανία. Το 2010, η Νορβηγία μετέφερε την έδρα της διοίκησής της στον πολικό κύκλο, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς άρχισαν να διεξάγουν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική.
Ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, ιδιαίτερα μετά το φαινόμενο της σταδιακής τήξης των πάγων στα μέρη αυτά, έχει τον τελευταίο καιρό ενταθεί.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αρκτική εκτιμάται ότι αποτελούν το 25% επί του συνόλου των αναξιοποίητων αποθεμάτων παγκοσμίως.
Παράλληλα, η Αρκτική αποτελεί την συντομότερη οδό, όχι μόνο για το ρωσικό Ναυτικό, αλλά και για τις στρατηγικές αεροπορικές δυνάμεις και τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, εξηγεί ο Ρώσος αναλυτής Κ.Σιβκόφ.
Ο ίδιος αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Η δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτή την περιοχή ισχυρών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και πυρηνικών υποβρυχίων-φορέων βαλλιστικών πυραύλων θα καταστεί ιδιαίτερα σημαντική για όλες τις παγκόσμιες δυνάμεις. Από ό,τι γνωρίζω, αμερικανικά υποβρύχια περιπολούν συνεχώς στα νερά της Αρκτικής λεκάνης και ειδικά στη Θάλασσα του Μπάρεντς, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90».
Είναι προφανές ότι το κύριο βάρος της προστασίας των ρωσικών αρκτικών εγκαταστάσεων θα αναλάβει το ρωσικό Ναυτικό. Το κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα ως το 2020, προβλέπει την κατασκευή νέων πλοίων για τον βόρειο στόλο.
Για τις εξοπλιστικές ανάγκες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη συγκεκριμένη περιοχή είχε αναφερθεί απο τον επικεφαλή της διοίκησης σχεδιασμού και ανάπτυξης του βορείου στόλου και υπαρχηγού του γενικού επιτελείου του Ναυτικού , αντιναυάρχου Βασίλι Λιασόκ ότι : «Χρειάζονται πλοία ικανά να φέρουν εις πέρας αποστολές, έχοντας τη δυνατότητα να βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αρκτική ζώνη. Η λειτουργία τους πρέπει να βασίζεται στην ατομική ενέργεια και να διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα τα καθιστούν ιδανικά για τις ψυχρές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Το δεύτερο σκέλος της αποστολής μας στην Αρκτική, προϋποθέτει την ύπαρξη πλοίων ακτοφυλακής, κυρίως στη Θάλασσα του Μπάρεντς και εν συνεχεία στη Θάλασσα του Καρς, τα οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν την ομαλότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού, και να διασφαλίζουν την προστασία της θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας».
Η Ρωσία θα εγκαταστήσει πριν το 2013 στο αρχιπέλαγος της Νέας Γης και στον βόρειο παγωμένο ωκεανό μια αεροπορική δύναμη αναχαίτισης την οποία θα αποτελούν τα μαχητικά μακράς ακτίνας δράσης Mig-31, με σκοπό την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής από τυχόν επίθεση από τον Βορρά.
Επισπεύδονται επίσης, οι εργασίες για την ενίσχυση των υποδομών της Ρωσίας στην πολική συνοριακή της ζώνη. Ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, ανέφερε ότι στη διαδρομή της βόρειας θαλάσσιας οδού σχεδιάζεται η δημιουργία βάσεων του ρωσικού Ναυτικού και συνοριακών υπηρεσιών.
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ίγκορ Παλούτσα, επικεφαλή της διοίκησης ακτοφυλακής, η οποία εντάσσεται στη συνοριακή υπηρεσία της FSB, ως το 2021 αναμένεται να παραδοθούν 11 νέα ολοκληρωμένα συγκροτήματα συνοριακών υποδομών.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή και επισκευή ναυτικών λιμένων και αεροδρομίων διπλής χρήσης, για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς.

defencenet.gr