9 Νοε 2012

Ψηφίστηκαν τα μέτρα- Πού είναι η δόση οεο;; Πού είναι η δόση!!!

Ο «κάβος» της ψήφισης των επώδυνων μέτρων προσπεράσθηκε, η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 την Κυριακή θεωρείται δεδομένη, τι απομένει; Η εκταμίευση της καθυστερημένης από τον Ιούνιο δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ακόμα ότι η δόση του Σεπτεμβρίου, περίπου 5 δισ. δεν ήρθε ποτέ, αν και θα έπρεπε
να εκταμιευθεί βάσει της συμφωνίας της περασμένης Άνοιξης.
Συνεπώς επικρατεί προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, μετά και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που προαναγγέλλουν νέες καθυστερήσεις, με το Bloomberg να υπολογίζει το «ξεκλείδωμα» της δόσης στην καλύτερη περίπτωση στις 26 Νοεμβρίου.
Ενδιάμεσα όμως η χώρα έχει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ, που ελλείψει ρευστού σπρώχνει την Ελλάδα σε νέο επαχθή δανεισμό, μέσω της ΕΚΤ.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κλίμα που δημιουργείται από τις δηλώσεις αυτές, ωστόσο τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα.
Στόχος, όπως λένε, παραμένει να «κλειδώσει» η καταβολή της δόσης στο σύνολό της πριν τις 22 Νοεμβρίου και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι δηλώσεις περί καθυστέρησης της δόσης οφείλονται στις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας – ΔΝΤ για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας (μεταξύ 15-20 δισ. ευρώ) όταν θα υπάρξει η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, με αφορμή εκδήλωση που γίνεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν, και θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Στην εκδήλωση αυτή, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.





 epikaira.gr