24 Οκτ 2012

Gazprom: Ενεργειακός πόλεμος με επίκεντρο την Ελλάδα

Μάχη μέχρι τελικής πτώσης είναι αποφασισμένη να δώσει η Gazprom, προκειμένου να εξασφαλίσει κομμάτι της ενεργειακής πίτας στην Ελλάδα
Μάχη μέχρι τελικής πτώσης είναι αποφασισμένη να δώσει η Gazprom, προκειμένου να εξασφαλίσει κομμάτι της ενεργειακής πίτας στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όπως λένε παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τη «βλέπει» ως πύλη εισόδου στις ενεργειακές εξελίξεις σε όλη την ΕΕ.
Είναι ενδεικτικό ότι το project για λογαριασμό των Ρώσων τρέχει ο ίδιος ο αναπληρωτής CEO της Gazprom, ο οποίος τυγχάνει να είναι και αδελφός του… Ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντιεφ.
Αυτός είναι που – όποτε κρίνεται απαραίτητο – δίνει τον τόνο του ρωσικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, ακόμα και μέσω της δημοσίευσης άρθρων που καταδεικνύουν το ενδιαφέρον της εταιρίας – κολοσσού για τη περίπτωση της ΔΕΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση τελεί εν γνώσει αυτού του (πολύ) ζωηρού ρωσικού ενδιαφέροντος, αλλά από την άλλη πλευρά φέρεται να δέχεται και πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει αναβαθμισμένο το ρόλο της Μόσχας στα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’ αυτό και φέρεται επίσης να βάζει διάφορα προσκόμματα. Το αποτέλεσμα είναι η Αθήνα να βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα, από την οποία είναι άγνωστο πώς τελικά θα βγει.
 
 
 
 
 
kostasxan.blogspot