31 Οκτ 2012

Συνομιλία Πούτιν – Χριστόφια για το δάνειο

Το Κρεμλίνο θέλει να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία
Σε τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Χριστόφια και Πούτιν λέχθηκε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση στο θέμα του ρωσικού δανείου είπε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάνοντας
λόγο για εγγυήσεις που σχετίζονται με το φυσικό αέριο.
Μετά το τέλος διήμερης επίσκεψης στη Μόσχα, και ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για το δάνειο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε:
«Γνωρίζετε ότι υπήρξε απευθείας τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων Χριστόφια και Πούτιν για το θέμα. Ο κ. Πούτιν είπε ότι θα υπάρξει θετική προσέγγιση, ξέρω ότι υπάρχει επικοινωνία για το ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι και για τη χορήγηση του προηγούμενου ρωσικού δανείου τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις πολλών μηνών και υπογράμμισε ότι σημασία έχει η υπεύθυνη τοποθέτηση πολλών Ρώσων αξιωματούχων ότι «η Ρωσία θέλει να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία»,
Σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται καταρχάς για την ύπαρξη εγγυήσεων, όπως στην περίπτωσή της Κύπρο για το φυσικό αέριο, αλλά και για να μην προκληθούν οποιαδήποτε προβλήματα στην εσωτερική πολιτική τάξη και την οικονομία της ίδιας της Ρωσίας, η οποία και αυτή με τη σειρά της αντιμετωπίζει ορισμένες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Είναι μεγάλα τα ρωσικά κεφάλαια στο νησί και πολλές οι ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οπότε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στις σκέψεις των αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που χειρίζεται τις τεχνικές πλευρές του θέματος», είπε ο κ. Κυπριανού.
Η επίσκεψη Κυπριανού στη Μόσχα – που ακολουθεί την επίσκεψη Λιλλήκα – δεν περιορίστηκε στις διακομματικές επαφές, αλλά επεκτάθηκε και σε επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας στο πρόσωπο του προέδρου της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.
Αναφερόμενος στα θέματα του φυσικού αερίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς και ειδικότερα εταιρειών, που συνδέονται με τη ρωσική Gazprom, για συμμετοχή στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
kostasxan.blogspot