10 Οκτ 2012

Αμερικανικής κατασκευής ο όλμος που έπεσε στην Τουρκία


Synora Tourkias ekrixi-5-NAIΈρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο όλμος που έπεσε στην τουρκική πόλη Ακσάκαλε, προ εβδομάδος, ήταν προβοκάτσια από τους αντάρτες της Συρίας, προκειμένου να δώσουν στην Άγκυρα την αφορμή για στρατιωτική εμπλοκή. Από την επίθεση στην τουρκική πόλη είχαν σκοτωθεί πέντε άτομα ενώ έγιναν η αιτία για ανταλλαγές πυρών πυροβολικού μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που κρατούν ακόμη και μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ξένος τύπος που μεταφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yurt» ο όλμος ήταν τελικά αμερικανικός που είχε προμηθευτεί ο τουρκικός Στρατός και στη συνέχεια τον έδωσε ως βοήθεια στους ισλαμιστές αντάρτες.
Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως επρόκειτο για βλήμα D30 πυροβολικού των 122 χλστ. που είχε πέσει στην τουρκική πόλη. Ο αρχισυντάκτης όμως της τουρκικής εφημερίδας Yurt επικαλούμενος «πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή» ισχυρίζεται ότι ο όλμος δόθηκε στους αντάρτες από τον τουρκικό Στρατό και είναι αμερικανικής κατασκευής, με αποτέλεσμα για επτά συνεχείς ημέρες να υπάρχουν ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ τουρκικού και συριακού Στρατού.
Το πρακτορείο Pan-African news wire δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο RT ότι δεδομένης της σχέσης της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ «δε θα ήταν καθόλου έκπληξη κάτι τέτοιο να έχει συμβεί», αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται ακόμη και το ΝΑΤΟ να γνωρίζει ότι το βλήμα του όλμου να έφυγε από χέρια ανταρτών! «Η Άγκυρα δεν αναλαμβάνει καμία στρατιωτική πρωτοβουλία εάν πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει την πλήρη συνεργασία του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.