15 Οκτ 2012

Συμφωνήθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ένα ποσοστό 30-40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία.
Με τις υπογραφές του Ντέιβιντ Κάμερον και του Σκωτσέζου εθνικιστή ηγέτη Αλεξ Σάλμοντ επισφραγίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εδιμβούργο η συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2014.
Με τις υπογραφές του Ντέιβιντ Κάμερον και του Σκωτσέζου εθνικιστή ηγέτη Αλεξ Σάλμοντ επισφραγίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εδιμβούργο η συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2014. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι είναι εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην ένωση με την Αγγλία που «μετρά» 305 χρόνια.Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αντιτίθεται στην απόσχιση της Σκωτίας υπό το επιχείρημα ότι ο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρότερο ενωμένο, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ένα ποσοστό 30-40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία.
Η Σκωτία ενώθηκε με την Αγγλία το 1707 και απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας μετά το δημοψήφισμα του 1997. Το κοινοβούλιο της αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης, αλλά ελέγχεται και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.
Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων έγιναν με παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Ο Κάμερον είναι αντίθετος στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, όμως το Λονδίνο κατέδειξε ότι θεωρεί πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους τους Σκωτσέζους.
Η συμφωνία που υπεγράφη στο Εδιμβούργο δίνει την εξουσία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας να οργανώσει το δημοψήφισμα. Όπως απαιτεί η βρετανική κυβέρνηση για τη διατύπωση, το ένα και μοναδικό ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι: «είστε υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας;».
Ο Σάλμοντ, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, θα προτιμούσε από την πλευρά του ένα άλλο λιγότερο άμεσο ερώτημα, αφού γνωρίζει πως είναι δύσκολο να κερδίσει το «ναι» της ανεξαρτησίας




troktiko