18 Οκτ 2012

Αλητεία της κυβέρνηση με τις ευλογίες της τρόικα: Άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων

Ρύθμιση για την άρση αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται πως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων έως 200.000 ευρώ, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης εξετάζουν την ανά περίπτωση αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα. Έτσι, η αναστολή θα γίνεται ανά περίπτωση και με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Βάσει των κυβερνητικών σχεδίων η αναστολή πλειστηριασμών θα εξακολουθήσει να ισχύει το 2013 για κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικοι, αλλά και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως η αναστολή πλειστηριασμών όπως έχει λειτουργήσει έως σήμερα έχει τελματώσει την αγορά real estate και έχει δημιουργήσει προβλήματα, καθώς όλοι περιμένουν να βγουν μαζικά ακίνητα σε πλειστηριασμούς.
Σήμερα η αναστολή αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ, όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη.

newsbest