25 Σεπ 2012

Έκλεισε το εργοστασιο που παράγει το iPhone 5 στην Κίνα μετά την άγρια εξέγερση

 Το εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα,  που κατασκευάζει iPhone 5 για λογαριασμό της Apple έκλεισε σήμερα αφότου όμως βρέθηκε στο επίκεντρο άγριων εξεγέρσεων από την πλευρά των εργατών οι οποίοι απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση μισθού. Ύστερα από μάχες μεταξύ υπαλλήλων, το εργοστάσιο έκλεισε με παρέμβαση της αστυνομίας που ήρθε για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Κάποιοι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ενώ άλλοι βρίσκονται υπό κράτηση από την αστυνομία. 
 Οι εργάτες έχουν καταγγείλει και στο παρελθόν τις....
άθλιες συνθήκες εργασίας καθώς και το χαμηλό μισθό που είναι μόλις 2 δολάρια την ώρα.


 Τα Κινέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι χρειάστηκαν περίπου 5.000 αστυνομικοί για να καταφέρουν να ηρεμήσουν το εξαγριωμένο πλήθος των εργατών. Η Foxconn απασχολεί περίπου 1.1 εκατομμύρια εργάτες στην Κίνα και κατασκευάζει συσκευές για λογαριασμό μεγάλων πελατών όπως η Apple, η Hewlett Packard και η Microsoft.
 Οι φασαρίες ξεκίνησαν όταν μια ομάδα υπαλλήλων άρχισε να επιτίθεται στους φύλακες ασφαλείας. Το περιστατικό προκάλεσε το θυμό των υπαλλήλων και η εξέγερση γενικεύτηκε καθώς συμμετείχαν πάνω από 1.000 εργάτες της εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και κάποις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν σπασμένο παράθυρα και άλλες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που απασχολεί 79.000 εργάτες.
 Μία μόλις ημέρα πριν παρουσιαστεί επίσημα το νέο iPhone 5, η Foxconn, η ταϊβανέζικη φίρμα που κατασκευάζει εργολαβικά στην Κίνα τις συσκευές για λογαριασμό της Apple, διέψευσε τις καταγγελίες κινεζικών εργατικών σωματείων σύμφωνα με τις οποίες χιλιάδες φοιτητές εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν στις γραμμές συναρμολόγησης του εργοστασίου ώστε να καλυφθούν εγκαίρως οι παραγγελίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Shanghai Daily, οι φοιτητές εργάστηκαν στην Foxconn στο πλαίσιο προγραμμάτων “πρακτικής εξάσκησης”. Η μηνιαία αμοιβή τους για 12ωρη εργασία, έξι ημέρες την εβδομάδα, ήταν 187 ευρώ... 


http://nyxtobaths.blogspot.com