27 Σεπ 2012

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί πλημμύρισαν χθες τη Μαδρίτη σε μια μαζικότατη διαμαρτυρία ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι. Το ισπανικό κοινοβούλιο πολιορκήθηκε ενώ η διαδήλωση σημαδεύτηκε από σκληρή καταστολή με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών
αλλά και πλαστικών σφαιρών προκειμένου να διαλύσει το πλήθος. Μετά τη διάλυση της διαδήλωσης συγκρούσεις σημειώθηκαν και στους γύρω δρόμους. Αρκετοί ήταν οι τραυματίες ενώ έγιναν 3 συλλήψεις και 100 προσαγωγές.
Ένταση σημειώθηκε όταν οι διαδηλωτές έφτασαν κοντά στα μεταλλικά κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί περιμετρικά του κοινοβουλίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν βίαια τους διαδηλωτές, οι οποίοι ωστόσο στη συνέχεια επανήλθαν. Παρά την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να παραμείνει στο σημείο και να πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν παραταχθεί σε μικρή απόσταση από το κοινοβούλιο αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως περισσότεροι από 1.300 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών οι οποίοι επιχείρησαν να απωθήσουν με τη βία το πλήθος που πολιορκούσε το κοινοβούλιο. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χτύπησε τους διαδηλωτές με γκλοπ και πλαστικές σφαίρες.
Χέρια ψηλά, αυτά είναι τα όπλα μας, ήταν το σύνθημα του πλήθους απέναντι στην αστυνομία.
Η μαζική διαδήλωση για την «απαγωγή της Δημοκρατίας», όπως σημείωναν οι διοργανωτές, ξεκίνησε περίπου στις 17.30 τοπική ώρα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά του ισπανικού κοινοβουλίου, αλλά και σε όλη την πόλη.
Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για μια σημαντική μέρα για το κίνημα αντίδρασης ενάντια στην ισπανική κυβέρνηση. Η κινητοποίηση ήταν μια πρωτοβουλία του κινήματος «Occupy Congress». Οι διαδηλωτές που αναφέρουν πως εντάσσονται στο «Κίνημα των Αγανακτησμένων» τονίζουν πως η Δημοκρατία έχει «απαχθεί» και ζητούν, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
iskra.gr