25 Αυγ 2012

Η κυβέρνηση ξαναδίνει τα έργα στους ίδιους εργολάβους που τα αναλαμβάνουν πάντα!

Η κυβέρνηση ξαναδίνει τα έργα στους ίδιους εργολάβους που τα αναλαμβάνουν πάντα!
Τέλος στο κατασκευαστικό «θρίλερ» στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Στ. Καλογιάννης υπέγραψε την υποκατάσταση της υπαχθείσης στο άρθρο 99, ΑΤΤΙΚΑΤ με την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ (Μπόμπολας, Κάμπας), η οποία θα αναλάβει να ολοκληρώσει το πολύπαθο έργο.




Σημειωτέον ότι στο πέταλο του Μαλιακού, η ανακατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2007 έναντι 800 εκατ. ευρώ, έχουν ...χάσει τη ζωή του εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς επρόκειτο για αυτοκινητόδρομο, απαράδεκτο και επικίνδυνο για εθνική οδό ταχείας κυκλοφορίας. 

Η κοινοπραξία θα «τρέξει» το έργο «Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου με τα συνοδά του έργα στο τμήμα: Αρχή ανισόπεδου κόμβου Αγ. Μαρίνας Στυλίδας - Αρχή ανισόπεδου κόμβου Ραχών του Άξονα ΠΑΘΕ».
Η ΑΤΤΙΚΑΤ, η οποία ήταν ο ανάδοχος του έργου έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τη σύμβαση και υπέβαλε αίτηση, με την οποία ζητούσε να υποκατασταθεί στην εκτέλεση του υπολειπόμενου έργου από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ Α.Ε, «γεγονός που αποδέχθηκαν οι δύο υποκατάστατες εταιρείες», σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η υποκατάσταση επιβάλλεται για το συμφέρον του έργου, αφού ο ανάδοχος βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να περαιώσει το έργο, υπαγόμενος ήδη στο καθεστώς του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υποκατάσταση της ΑΤΤΙΚΑΤ «θα γίνει με τις τιμές και τους όρους της αρχικής σύμβασης, συνεπώς δεν θα προκύψει αυξημένο κόστος για τη συνέχιση των υπολειπομένων εργασιών ενώ θα επιτρέψει την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου».

Οι υπολειπόμενες εργασίες του έργου, για την ολοκλήρωση των οποίων δόθηκε παράταση προθεσμίας 18 μηνών, αφορούν χωματουργικές και τεχνικές εργασίες επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο δίκτυο των παράπλευρων οδών και σε ορισμένους κόμβους, οδοστρωσία, ασφαλτικά, εργασίες σήμανσης και ασφάλειας, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και έργα πρασίνου.

Η αρχική σύμβαση κατασκευής του έργου (2007) ανερχόταν σε 103,3 εκατ. ευρώ, όμως με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (2009) έφτασε τα 152,6 εκατ. ευρώ. Οι υπολειπόμενες εργασίες έχουν προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.