23 Μαρ 2012

Σιγα ρε εθνοπατέρες μην σκίσετε το καλσόν !!


 Σε μια σπάνια στιγμή για το Κοινοβούλιο, όλα τα κόμματαενέκριναν, με επιμέρους επιφυλάξεις,την πρόταση νόμου του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, και άλλων 74 βουλευτώνγια την τροποποίηση της νομοθεσίας περί του «πόθεν έσχες».

  Την πρόταση υιοθέτησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα ευθύνης και μέτρου», που στέλνει σήμερα η Βουλή.

Κοινή παραδοχή όλων των ομιλητών ήταν ότι για πρώτη φορά τα κόμματα, λειτουργώντας υπερκομματικά, στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία θεσπίζοντας έναν τόσο αυστηρό έλεγχο όλων όσων έχουν διαχειριστεί, ή διαχειρίζονται, τη δημόσια περιουσία του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πλειάδα ανεξάρτητων βουλευτών, υπερψήφισαν επί της αρχής και στο σύνολο της την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε μεν «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισε, ωστόσο, την πλειονότητα των διατάξεων.

«Η Βουλή στέλνει σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα ευθύνης και μέτρου. Το μήνυμα αυτό δεν είναι αμυντικό ή ενοχικό ή απολογίας, αλλά είναι μια πρόσκληση προς όλους τους φορείς και τις δυνάμεις της κοινωνίας να πράξουν ανάλογα, με τον αντίστοιχο τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε:

«Η σημερινή συνεδρίαση, είναι μια αξιομνημόνευτη στιγμή γιατί η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση νόμου, έτσι όπως διαμορφώθηκε με την συμβολή όλων των πτερύγων της Βουλής. Ενισχύουμε έτσι το θεσμικό οπλοστάσιο με συγκεκριμένα μέτρα και λειτουργίες και όχι με συνθήματα».

Αναδρομικός έλεγχος

Στην πρόταση νόμου, στην οποία, κατά τη συζήτηση, ενσωματώθηκαν πολλές βελτιωτικές προτάσεις, προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

- Αναδρομικός επανέλεγχος των πολιτικών από το 1974 μέχρι 2010.

- Ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο των πολιτικών αλλά και όλων των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες».

- Κατάσχεση υπέρ του δημοσίου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.

«Η θετική αντιμετώπιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής δίνει στον ελληνικό λαό ένα καλό δείγμα γραφής του πολιτικού κόσμου. Στέλνει το μήνυμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δεν έχει καμία σχέση με ορισμένους, που είναι και η εξαίρεση του κανόνα, οι οποίοι μπαίνουν στη πολιτική για άλλους λόγους και όχι για αυτούς που τους εκλέγει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στη θετική στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.