16 Φεβ 2012

Τώρα ζητούν δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα!!!


Το μαρτύριο της σταγόνας επιλέγει η Ευρώπη για να φέρει την Ελλάδα στο έλεός της και να υλοποιήσει όλες τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, τόνισε ότι ελπίζει την ερχόμενη Δευτέρα να μπορέσει το Γιουρογκρούπ να πάρει τις τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση του νέου δανείου.
Αλλά και πάλι, αφήνονται πολλά κενά που μέχρι τη Δευτέρα κανείς δεν ξέρει που θα βγάλουν. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δώσει τα πάντα, και δεσμεύσεις και μέτρα, ο Γιούνκερ είπε ότι «απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ουσιαστικά δηλαδή οι δανειστές μας λένε μισό ναι για το δάνειο και βλέπουμε αφού ακόμη δεν πιστεύουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Γιουρογκρουπ έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
Και μόλις τέλειωσε ο Γιούνκερ, βγήκε από τη Ζαλοκώστα ο Βενιζέλος για να μας θυμίσει ότι φταίνε όλα τα άλλα κόμματα, όχι όμως και ο ίδιος.
Κατ’ αρχάς δεσμεύτηκε προς την Ευρώπη ότι έχει η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, οικονομικές και πολιτικές.
Σύμφωνα με τον κύριο Βενιζέλο «έχει λυθεί το ζήτημα των πολιτικών δεσμεύσεων και η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες για να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξής της, όσο και το PSI», ενώ ξεκαθάρισε πως από «εμάς εξαρτάται να προστατεύσουμε τη χώρα και τα συμφέροντα των πολιτών της».
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως την Κυριακή θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες ακόμα μια τελευταία συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων (European Working Group) ώστε τη Δευτέρα να μπορούν να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις, τόσο για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εκεί λοιπόν άρχισε την επίθεση στον… άγνωστο εχθρό που σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο θέλει να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή. Οπως είπε:«όσοι υποστηρίζουν άλλη λύση, μια έξοδο από το ευρώ και παράλληλη χρεοκοπία δεν προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα», ενώ ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις και τα νέα, σκληρά μέτρα διασφαλίζουν τη χώρα και εμποδίζουν μια πλήρη κατάρρευση του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων, ενώ τέλος αποκάλυψε πως στην τηλεδιάσκεψη ετέθη το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων.
Δηλαδή οι τροικανοί ζήτησαν να δεσμευτεί ο Τσίπρας και η Παπαρήγα για την υλοποίηση του Μνημονίου; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα ζητηθεί από τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αποστείλουν έγγραφες δεσμεύσεις, όπως έκαναν ήδη οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς
«Την συζήτηση απασχόλησε η στάση των κοινωνικών εταίρων και η λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος», είπε, σε αντιπαραβολή με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. «Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατική χώρα έχει τον δικό της τρόπο λειτουργίας», συνέχισε, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος διότι «οι εταίροι θέλουν να ξέρουν ότι η χώρα θέλει να προχωρήσει».
Με λίγα λόγια οι ξένοι θέλουν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις όποτε αυτοί γουστάρουν. Εκεί καταντήσαμε.