16 Φεβ 2012

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Προσοχή, το BAR CODE 520 δε σημαίνει αναγκαστικά ελληνικό προϊόν


Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε 
Με όλο το θάρρος, σας στέλνω ένα άρθρο που συνέταξα μετά από έρευνα που διενήργησα σχετικά με το mail και τα posts που κυκλοφορούν σχετικά με τον τρόπο που ξεχωρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα και το τι σημαίνει το barcode του 520.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Προσοχή, το BAR CODE 520 δε σημαίνει αναγκαστικά ελληνικό προϊόν!Αν θέλετε, θα ήταν τιμή μου να το δω ανηρτημένο στην σελίδα σας, μιας και ξέρω πως σας διαβάζει αρκετός και σκεπτόμενος κόσμος, οπότε θα καταλάβουν τι γράφω και γιατί τα γράφω. Νομίζω πως θα κάνουμε καλό σε πολλούς Έλληνες παραγωγούς, οπότε σας παρακαλώ κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας…
Αναγνώστης
Προσοχή, το BAR CODE 520 δε σημαίνει αναγκαστικά ελληνικό προϊόν!
Όλοι αγαπάμε την Ελλάδα και όλοι θέλουμε να στηρίζουμε τα Ελληνικά προϊόντα, αλλά με σκέψη προσοχή και χωρίς να αδικούμε η να μειώνουμε κανένα.
Τελευταία, κυκλοφορούν mails και δημοσιεύονται αναρτήσεις σχετικά με τον τρόπο που μπορούμε να ξεχωρίζουμε ποιο προϊόν είναι ελληνικό. Κάποια από αυτά, αναφέρουν πως όταν βλέπουμε bar code που να ξεκινάει με 520, σημαίνει πως αγοράζουμε κάτι ελληνικό. Μου φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμος σαν τρόπος, αλλά επειδή είμαι και λίγο -ας το πούμε- «περίεργος», έκανα την έρευνά μου και συνειδητοποίησα πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι!
Με μία όχι και τόσο δύσκολο να εξακριβωθεί έρευνα, ανακάλυψα πως τα τρία πρώτα νούμερα του bar code, υποδηλώνουν σε ποια χώρα παράχθηκε το bar code (από που πήρε άδεια). Αυτό σημαίνει πως δεν έχει σχέση με την προέλευση του προϊόντος. Έτσι, μπορεί να συμβαίνουν 3 καταστροφικά -για τον παραγωγό ή τη χώρα μας- πράγματα:
Πρώτον, ένα προϊόν μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου αμερικάνικο, που όμως συσκευάζεται στην Ελλάδα, γιατί έτσι συμφέρει καλύτερα την αμερικάνικη εταιρεία, παίρνοντας κωδικό 520.
Δεύτερον, ένας παραγωγός ζήτησε από Ιάπωνα που μελετά τις συσκευασίες και τα υλικά να του κατασκευάσει την συσκευασία του. Έκτοτε, έχει πάρει τις προδιαγραφές και παράγει ΚΑΙ τη συσκευασία στην Ελλάδα. Επειδή όμως η πρώτη εκδόθηκε στην Ιαπωνία δουλεύει με το Ιαπωνικό bar code 451. Εμείς όμως με την λάθος πληροφόρηση που έχουμε δεν τον αγοράζουμε σαν «ξένο».
Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, την οποία είναι επίσης δύσκολο να εξηγήσουμε ειδικά στους πιο ηλικιωμένους: Προϊόντα που αγοράζουμε συσκευασμένα στο super markets και χρεώνονται με βάση το βάρος. 100% ελληνικά, σε ελληνική συσκευασία, από ελληνικό εργοστάσιο, με σφραγίδα κλπ. Όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται να χτυπηθεί στο ταμείο άλλος κωδικός για ένα κοτόπουλο πχ που ζυγίζει 1,681 κιλά και άλλος για αυτό που ζυγίζει 1,682. Αυτό, δε δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να εκδώσει κωδικούς με 520, αλλά να εκδώσει το super market εσωτερικό κωδικό που αρχίζει από 2 (και δουλεύει μόνο μέσα στο super market, και διαφέρει από super market και super market). Άλλος ένας Έλληνας Παραγωγός που ζημιώνεται τσάμπα!
Αυτό με τον κωδικό 2 φαίνεται και από τη λίστα του GS1http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GS1_country_codes
Ο GS1 είναι διεθνής φορέας που εκχωρεί τους συγκεκριμένους κωδικούς. Μάλιστα πρόσφατα, επειδή φτάνουμε σε κορεσμό του 520, αντιστοίχησε ΚΑΙ το 521 στην Ελλάδα, κάτι που επίσης θα πρέπει να αναφερθεί καθώς προκαλεί σύγχυση. Το να λέμε για το 520 είναι επικίνδυνο και πραγματικά αδικούμε ένα ποσοστό Ελλήνων παραγωγών. Επίσης άθελα μας πιστεύω προμοταρουμε ένα ποσοστό Ξένων προϊόντων που γλιστράνε σαν Ελληνικά.
Τελικά, μόνο το made in Greece ή η Ελληνική σημαία πάνω απο την σύνθεση του προϊόντος στην συσκευασία ειναι η πραγματική εγγύηση για την Ελληνικότητα του περιεχομένου.