Σκάνδαλο, με «σφραγίδα ΠΑΣΟΚ», για τον αποκλεισμό της κρατικής εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την προώθηση ιδιωτικής εταιρίας στο έργο της καταστροφής ναρκών εξελίσσεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Πρωταγωνιστές της υπόθεσης, που προωθείται εντός των ημερών και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης και ο υφυπουργός Κ. Σπηλιόπουλος. Με πράξεις και παραλείψεις τους οι κ. Μπεγλίτης και Σπηλιόπουλος στερούν από τα ΕΑΣ επικερδείς εργασίες, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό με έκτακτες επιχορηγήσεις προς ενίσχυσή τους, ώστε να μην απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.
Μήλον της Εριδος αποτελεί η ανάθεση, εκ μέρους του υπουργείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του έργου της καταστροφής μη χρησιμοποιημένων ναρκών κατά προσωπικού. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση καταστροφής τους με τη Συνθήκη της Οτάβα (το 1999) και, έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε με τα ΕΑΣ, τον Ιούνιο του 2008, τη σχετική σύμβαση. Σε διάστημα περίπου ενός έτους, έως τον Οκτώβριο του 2009, τα ΕΑΣ κατέστρεψαν (κατά την τεχνική ορολογία «αποστρατικοποίησαν») περισσότερες από 600.000 νάρκες.
Ωστόσο, ξαφνικά, διάφορα κυκλώματα εντός του ΓΕΣ άρχισαν να απορρίπτουν διάφορα, κυρίως διαδικαστικά, αιτήματα των ΕΑΣ για παράταση των εργασιών. Αποκορύφωμα της δράσης των κυκλωμάτων ήταν ότι τα ΕΑΣ κηρύχθηκαν έκπτωτα τον Ιούνιο του 2010, μολονότι στο μεταξύ είχαν επιλύσει με δική τους πρωτοβουλία τα διαδικαστικά προβλήματα και είχαν ενημερώσει σχετικά το ΓΕΣ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια κρατική βιομηχανία κηρύχθηκε έκπτωτη για καθυστέρηση λίγων μηνών που οφειλόταν σε ανωτέρα βία!
Κατόπιν του τεχνητού αδιεξόδου, αρχίζει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας NAMSA, αλλά η οικονομική προσφορά της, όπως θα έπρεπε να αναμενόταν, ήταν σχεδόν διπλάσια των κρατικών ΕΑΣ. Στις αρχές του 2011 εμφανίζεται στο προσκήνιο ιδιωτική εταιρία που διεκδικεί το έργο με διαδοχικές προσφορές, οι οποίες σταδιακά μειώνονται ως προς το τίμημά τους.
Σε αυτό το σημείο αρχίζει και μια σειρά περίεργων περιστατικών:
- Η ιδιωτική εταιρία, λίγο αργότερα, δεν επιμένει στην αμοιβή που η ίδια διεκδικούσε και δηλώνει ότι προτίθεται να εκτελέσει το έργο εντελώς δωρεάν!
- Το ΓΕΣ συμφωνεί στην εξουδετέρωση των ναρκών μέσα σε στρατόπεδα (από την ιδιωτική εταιρία) χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού και των κατοίκων των γειτονικών περιοχών.
- Δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος σε στρατόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα και, μεταξύ αυτών, σε νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, όπου θα παρατηρηθεί το πρωτοφανές φαινόμενο μαζικής καταστροφής πυρομαχικών δίπλα σε τουριστικές εγκαταστάσεις!
- Το ΓΕΣ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συζητούν την υπογραφή νέας σύμβασης με την ιδιωτική εταιρία, ενώ η προηγούμενη, με τα ΕΑΣ, δεν έχει κριθεί ακόμα στα δικαστήρια.
- Στις 13 Οκτωβρίου του 2011 ο τότε και νυν υφυπουργός Κ. Σπηλιόπουλος κρίνει ότι… «για το καλό» των ΕΑΣ και εν όψει της αποκρατικοποίησής τους θα πρέπει να λυθεί η σύμβασή τους με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ταυτόχρονα να αρχίσει διαπραγμάτευση με την ιδιωτική εταιρία χωρίς δημοσίευση προκήρυξης!
- Ο κ. Μπεγλίτης εγκρίνει την πρόταση του υφυπουργού και αναιρεί τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, για την υλοποίηση της σύμβασης στα ΕΑΣ έπειτα από διαπραγματεύσεις για την παράτασή της.
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει αποκαλύφθηκε επίσης ότι η εμφανισθείσα ιδιωτική εταιρία δεν έχει υλοποιήσει (με καθυστέρηση έξι ετών) ανάλογη σύμβαση καταστροφής πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Και ασφαλώς, μετά την πάροδο ενάμισι έτους, αποδεικνύεται ότι, στερώντας το έργο από τα ΕΑΣ, καθυστερεί και η συμμόρφωση της Ελλάδας προς τη Συνθήκη της Οτάβα.