10 Ιαν 2012

«Πάγωμα» μισθών για τρία χρόνια και... πλαφόν στο δώρο ζητούν οι εργοδότες

«Πάγωμα» μισθών για τρία χρόνια και... πλαφόν στο δώρο ζητούν οι εργοδότες Πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων για τριετία, διατήρηση του κατώτατου μισθού και «πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σύσκεψη των εργοδοτικών οργανώσεων, σε αναζήτηση κοινής θέσης για το καυτό θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων. 

Οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις δεν θέτουν θέμα 13ου-14ου μισθού, κάτι που απορρίπτει και η ΓΣΕΕ. Την Τρίτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν τη Δευτέρα στα κεντρικά του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, την στιγμή που η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος αυξήσεις στο 2,6%. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ανέφερε πως η θέση όλων των εργοδοτικών φορέων είναι να μη συζητηθεί καθόλου η μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός. 

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πρόσθεσε πως αυτό που ζητούν είναι το πάγωμα μισθών για μία τριετία και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%. 

Ερωτηθείς για την τύχη των δώρων στις κλαδικές συμβάσεις, απάντησε πως ενδεχομένως σε κάποιες τέτοιες συμβάσεις να υπάρχουν υπερβολές και αν κανείς θέλει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό μπορεί να το κάνει. Διευκρίνισε πως αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση ή υπολογισμό του δώρου πάνω στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης. Επισήμανε πάντως πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα για την κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας skai.gr, την εξασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά μόνο για τους χαμηλόμισθους που δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ το μήνα, φαίνεται να προωθεί ο ΣΕΒ, ενώ ζητείται επίσης το «πάγωμα» για φέτος, αλλά και η προσωρινή αναστολή των τριετιών 

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα ανέφεραν πως στο τραπέζι της συζήτησης των εργοδοτών έπεσαν οι προτάσεις της επιβολής πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, της κατάργησης ή του περιορισμού των «αυτόματων» αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία. 

Ειδικότερα, για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ.

Θεωρείται - σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις - στις σημερινές συνθήκες υπερβολή να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κλπ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιό είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του "δώρου". 

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για α έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλοςχαρακτήρισε την αποψινή συνάντηση "εργασίας και όχι αποφάσεων" και πρόσθεσε: "Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις.

Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι"