8 Ιαν 2012

Γονείς ζητούν αφαίρεση επιμέλειας παιδιών τους


Σανίδα σωτηρίας σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς αναζητούν γονείς που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν πλέον να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Γονείς ζητούν αφαίρεση επιμέλειας παιδιών τουςΣύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στην «Κ» ο αριθμός των σχετικών αιτήσεων για φέτος παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 40%, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και το κράτος εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της λιτότητας του Μνημονίου καθιστά πρακτικά άχρηστες τις υπηρεσίες της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανά την επικράτεια. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, διπλασιάστηκε ο αριθμός των υιοθεσιών τους τελευταίους μήνες και τα σενάρια περί παράνομων αγοραπωλησιών βρεφών δίνουν και παίρνουν.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κ. Έφης Βασιλειάδου, περιφερειακής συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας εντεταλμένης σε ζητήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «νιώθω ανίκανη από τη θέση μου να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου που δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους». Η ίδια σχολιάζει πως «η Πολιτεία δίνει μόλις 44 ευρώ το μήνα στις μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για επίδομα ντροπής και όχι αλληλεγγύης» και μας μεταφέρει την εικόνα «γυναίκας με τρία παιδιά και μια βαλίτσα στο χέρι που πρόσφατα ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας γιατί της έκανε έξωση ο σπιτονοικοκύρης της και δεν είχε που να μείνει».

«Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν…»
Όπως προκύπτει από στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 60% στις επισκέψεις που σχετίζονται με την παροχή οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες ανατροφής των παιδιών τους. Σύμφωνα με την κ. Βασιλειάδου η κρίση έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στο εσωτερικό των οικογενειών, με πρώτο την ενδοοικογενειακή βία εξαιτίας στροφής κάποιου μέλους στο αλκοόλ.
Την αύξηση των περιστατικών εκείνων όπου γονείς απευθύνονται σε ιδρύματα καθώς δεν μπορούν πλέον να συντηρήσουν τα παιδιά τους επιβεβαιώνει και ο κ. Άκης Δρεπανίδης, κοινωνικός λειτουργός των «Παιδικών Χωριών SOS». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «όταν μια οικογένεια έρθει σε επαφή με κάποιο «Χωριό» βασικό μέλημα είναι να μην απομακρυνθούν τα παιδιά από τους γονείς τους αλλά οι οικογένειες να υποστηριχτούν μέσω προγραμμάτων και πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες».

Ζητούν αφαίρεση επιμέλειας
Ενδεικτικό του μεγέθους του φαινομένου είναι το γεγονός πως από τα 45 παιδιά που φιλοξενούνται στα «Παιδικά Χωριά SOS» στη Θεσσαλονίκη τα έξι κατέληξαν εκεί εξαιτίας της αδυναμίας των γονέων τους να τα συντηρούν. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του τμήματος Ανηλίκων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που ζήτησαν να τους αφαιρεθεί από το δικαστήριο η επιμέλεια των παιδιών τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών, προκειμένου αυτά να φιλοξενηθούν σε κάποιο ίδρυμα.

«Δεν έχουν να τα ταΐσουν» 
Μιλώντας στην «Κ» η πρόεδρος του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου, κ.Ελπίδα Πανέρα υποστηρίζει ότι αυξάνονται καθημερινά οι γονείς που απευθύνονται στο ίδρυμα προκειμένου να αφήσουν τα παιδιά τους, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί έως ότου ορθοποδήσουν. «Η οικονομική κρίση αναγκάζει πολλούς γονείς να απευθύνονται σε εμάς. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και ζητούν τη βοήθεια μας. Ωστόσο, και εμείς αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα αιτήματά τους», λέει η κ. Πανέρα. Σύμφωνα με την ίδια, οι γονείς ζητούν να κρατήσουν ορισμένο χρονικό διάστημα τα παιδιά στο Παιδικό Χωριό καθώς όπως λένε και οι ίδιοι δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τα αναγκαία. «Έρχονται και μας παρακαλάνε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Προτείναμε τη δημιουργία ενός κέντρου ημέρας, όπου τα παιδιά θα έρχονται το πρωί και το βράδυ θα επιστρέφουν στο σπίτι τους αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω οικονομικών προβλημάτων», συμπληρώνει η κ. Πανέρα.    
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος διαψεύδει πως οι «Έλληνες αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα» και σχολιάζει πως «οι διάφορες οργανώσεις έχουν φρακάρει και δεν μπορούν να δεχτούν άλλα παιδιά». Ο ίδιος επιβεβαιώνει ωστόσο «την ύπαρξη κυκλωμάτων που αναγκάζουν κοπέλες κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να πωλούν τα παιδιά τους παράνομα και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές».
Ερωτώμενη η κ. Βασιλειάδου εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου ελληνικές οικογένειες πωλούν παράνομα τα παιδιά τους λόγω κρίσης σχολιάζει πως «τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των νόμιμων υιοθεσιών την ώρα που σε πολλές περιπτώσεις παραμένει άγνωστο από πού προέρχονται τα παιδιά αυτά».