23 Ιαν 2012

Αν εξοφληθεί η λίστα με τους οφειλέτες δεν θα χρειαστούμε άλλα μέτρα


Μια έκπληξη μας περίμενε έτσι όπως ξεφυλλίζαμε τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών που έδωσε ο Βενιζέλος στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών, λοιπόν, υπάρχουν και δύο ήρωες του οικονομικού εγκλήματος όπως αυτό το γνωρίσαμε πριν μερικές δεκαετίες. Στη λίστα υπάρχουν τα ονόματα του Γιώργου Κοσκωτά και του αδερφού του Σταύρου οι οποίοι χρωστούν από 2,4 εκατ. ευρώ έκαστος. Να φανταστούμε ότι δεν πρόκειται για καινούργια χρέη προς το δημόσιο. θα είναι από εκείνες τις παλιές ιστορίες του βρόμικου ’89 όταν έφευγαν από την τράπεζα Κρήτης με τα τσουβάλια τα πεντοχίλιαρα.
Ο μεν Γιώργος Κοσκωτάς αποφυλακίστηκε πριν μερικά χρόνια κι έκτοτε, απ’ ότι μαθαίνουμε, διάγει ήρεμο βίο ο δε αδερφός του αγνοείται η τύχη του και ποτέ δεν πλήρωσε για όσα έκανε.
Να φανταστούμε ότι ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει από τους αδερφούς Κοσκωτά να πληρώσουν τώρα τα χρέη τους μεταφέροντάς με… πάμπερς; Έχει πολύ πλάκα αυτή η λίστα.
Επίσης, στα ονόματα που ξεχωρίσαμε είναι αυτό του επιχειρηματία Μπατατούδη ο οποίος φέρεται να χρωστά 2,5 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Μπατατούδης αφού την έκανε σαν… Μπάτμαν, περιπλανήθηκε στη Λιβύη και τη Μάλτα, συνελήφθη το 2010 και τελικά κυκλοφορεί ελεύθερος κάπου στην Αθήνα.
Άλλα γνωστά ονόματα είναι εκείνα του .κ. Ι. Ραπτόπουλο της EXPRESS SERVICE (εμφανίζεται να οφείλει 14,29 εκατ. ευρώ) του κ. Σ. Φάις με συνολικό χρέος 1,82 εκατ. ευρώ, του κ. Παύλο Ψωμιάδη με οφειλή συνολικού ύψους 1,15 εκατ. ευρώ, του παλαιού μπασκετμπολίστα του Αρη κ. Μ. Μισούνωφ με χρέος 614,5 χιλιάδων ευρώ του Τόλη Βοσκόπουλου και του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη ο οποίος φέρεται να χρωστά 540 χιλ. ευρώ και σήμερα το παίζει εκδότης της Εξέδρας ενώ δικάζεται και για τις παλιές υποθέσεις του με τις εφημερίδες.
Στη λίστα υπάρχουν πολλά γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους, κυρίως τον εμπορικό και τον κατασκευαστικό, πολλοί αλλοδαποί και πολλοί που έχουν ήδη συλληφθεί κι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Να φανταστούμε ότι αν όλοι αυτοί που είναι στη λίστα αρχίσουν και συλλαμβάνονται ή πηγαίνουν μόνοι τους να παραδοθούν, θα πρέπει να ανοίξουν οι φυλακές να βγουν όσοι είναι μέσα και να μπουν οι άλλοι.

Από την άλλη, όπως επισημαίνει και ο “Ελεύθερος Τύπος” όποια κι αν είναι η σκοπιμότητα του κ. Βενιζέλου, ένα είναι βέβαιο: ουσιαστικό όφελος για το Δημόσιο δεν θα υπάρξει, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού των 14,8 δισ. ευρώ που χρωστούν οι 4.151 φορολογούμενοι δεν πρόκειται να εισπραχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο χρέος, της τάξης των 952 εκατ. ευρώ, οφείλεται από ένα φυλακισμένο που έχει καταδικαστεί για την εμπλοκή του σε υπόθεση με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Είναι επίσης βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της οφειλής δημιουργήθηκε από τα πρόστιμα-μαμούθ που επιβάλλει σε τέτοιες περιπτώσεις η εφορία και συνήθως μένουν στα χαρτιά. Εάν πράγματι το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει 14,8 δισ., τότε να διαμηνύσει στην Τρόικα ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αλλά η μείωση του ελλείμματος θα γίνει από το κυνήγι των οφειλετών.