Συναγερμός από τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας. Στη Λακωνία 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με την περιοχή να χαρακτηρίζεται "επικίνδυνη" από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Ασθενειών
Εντείνεται η ανησυχία από τα κρούσματα ελονοσίας στο νομό Λακωνίας, ενώ παρόμοια περιστατικά καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.
Μέσα στο 2010, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υγείας στον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Θανάση Πλεύρη, 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε σύνολο 101 που διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη λοίμωξη.
Τα στοιχεία που αφορούν στην περιοχή της Σπάρτης εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καταγράφονται δεκάδες κρούσματα ελονοσίας σε Έλληνες πολίτες.
Να σημειωθεί πως μεταξύ όσων μολύνθηκαν από την ελονοσία ήταν και ένα βρέφος 20 μηνών και πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας.
"Τη νόσο εισήγαγαν μετανάστες από το Πακιστάν που μόλυναν τοπικούς πληθυσμούς ανωφελών κουνουπιών. Στη συνέχεια αυτά με τσίμπημα μετέφεραν το παράσιτο στους κατοίκους του Νομού", σημειώνεται στην απάντηση του υπουργείου Υγείας.
Ο Θανάσης Πλεύρης παρατηρεί ότι είναι περίεργο πως στην απάντηση δεν γίνεται καμία αναφορά στην οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Ασθενειών (ELCD) που επιβάλλει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη δέχονται στο έδαφός τους άτομα προερχόμενα από τη Λακωνία.
Η απαγόρευση, όπως σημειώνει ο "Αδέσμευτος Τύπος", ισχύει από τις 11 Νοεμβρίου του 2011 και συνοδεύεται με τη συμβουλή στους Ευρωπαίους υπηκόους να μην επισκέπτονται την περιοχή που χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη.
Η επιδημιολογική παρέμβαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση παραμένει δραματική, καθώς πολλοί λαθρομετανάστες απέφυγαν υπό το φόβο της απέλασης να υποβληθούν σε εξετάσεις.