4 Ιαν 2012

Στον αέρα όλα τα εργασιακά κεκτημένα

Πέφτει σήμερα η αυλαία του διαλόγου της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους υπό την πίεση των επιχειρήσεων για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με το προεδρείο του ΣΕΒ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 13.30 με τη ΓΣΕΕ στις 15.30 με την ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στις 16.00 τη ΓΣΕΒΕΕ.

Στις διαδοχικές συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους τίθενται επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου χθες επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Σύμφωνα με κορυφαίο εκπρόσωπο των εργοδοτικών φορέων, στο τραπέζι του διαλόγου, λόγω των πιέσεων της τρόικας, θα τεθούν ο 13ος και 14ος μισθός, ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ, μειώσεις σε κλαδικά μισθολόγια όπως αυτό των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και το πώς θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με την εξεύρεση άλλων πηγών εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία όπως η επιβολή ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων για ταταμεία έμμεσων φόρων σε τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στην βενζίνη κ.α. 

Ακόμη ο κ. Κουτρουμάνης επιμένει στη ρύθμιση των επικουρικών μέχρι τις 15 Ιανουαρίου με μεσοσταθμικές μειώσεις από 15 έως 25%, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές.

Σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση του ΦΠΑ.

Στις προηγούμενες συναντήσεις με το κλιμάκιο της τρόικας ετέθησαν και θέματα που αφορούν τη μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα των απολύσεων και ειδικότερα, τη δραστική μείωση του χρόνου προειδοποίησης, την επέκταση του χρόνου δοκιμαστικής πρόσληψης, πέραν των δύο ετών που προβλέπεται σήμερα για την πρόσληψη νέων έως 25 ετών με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

Στον αντίποδα, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες, δυσμενείς παρεμβάσεις και εξηγούν:
• Ο κατώτατος μισθός είναι 600 ευρώ καθαρά, αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Ήδη, με διάταξη που εφαρμόζεται, η αμοιβή για τους νέους έως 25 ετών μπορεί να μειωμένος έως και 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.

• Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το πρώτο εννεάμηνο του 2011, 42.800 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

• Το κόστος εργασίας στη χώρα μας, παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%. 

• Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι συνδικαλιστές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμείαεκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ.



http://www.real.gr