20 Ιαν 2012

Ένα βήμα πριν από τον εισαγγελέα βρίσκεται η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

Ένα βήμα πριν από τον εισαγγελέα βρίσκεται η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, ΗΣΑΠ), καθώς με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ενέκρινε να συνεχίσουν να δίνονται υπερδιπλάσια εφάπαξ αποζημιώσεις (ύψους 33.330 ευρώ αντί 15.000 που είναι το ανώτατο όριο) στους εκατοντάδες υπαλλήλους του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου της Αθήνας, που πρόκειται να βγουν σύντομα στη σύνταξη, παρά τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. ότι πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία. Η υπόθεση μοιάζει σε, εποχές μνημονίου, προκλητική για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, που βρίσκονται σε αναμονή επί χρόνια, προκειμένου να λάβουν με σημαντικές ήδη περικοπές, το λιγοστό εφάπαξ που δικαιούνται από το Ταμείο Πρόνοιας. 
Η προκλητική και παράνομη αυτή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ο οποίος παλαιότερα είχε θητεύσει στον ΗΣΑΠ σε επιτελική θέση, έχει προκαλέσει την μήνιν των συναδέλφων στο Μετρό, τον Προαστιακό και το Τραμ, καθώς αυτοί λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν, κάτω από το μισό του εφάπαξ (15.000 ευρώ), όπως άλλωστε καθορίζει ρητά ο νόμος από το 2003.
Πρόκειται για σκάνδαλο, καθώς σε περιόδους σκληρής λιτότητας, κάποιοι σε ορισμένες ΔΕΚΟ συνεχίζουν να παρέχουν δώρα-αποζημιώσεις με τη σέσουλα, κατά παράβαση της νομοθεσίας, στους εκλεκτούς τους και υψηλά αμειβόμενους σήμερα στον ΗΣΑΠ. Η ενέργεια της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, ο οποίος διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αλλά και στο υπουργείο Υποδομών. Αποτέλεσμα να παρέμβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αριστείδης Μπουρδάρας και να ζητήσει να παγώσει κάθε διαδικασία παροχής των προνομιακών αυτών εφάπαξ στους 300 υπαλλήλους του ΗΣΑΠ που πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθούν, καθώς το κόστος ζημιάς για τον Οργανισμό θα ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς εγκρίθηκαν
Πριν από 10 ημέρες φτάνει στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή κ. Ρακιτζή μια ανώνυμη καταγγελία, από την οποία ενημερώνονται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. αποφάσισε κατά παρέκκλιση του νόμου του 2003, που ορίζει ανώτατο πλαφόν τα 15.000 ευρώ, οι υπάλληλοι του ΗΣΑΠ που θα συνταξιοδοτηθούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν 33.330 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο 3144/2003 (άρθρο 21 παρ. 13) ορίζεται ως ανώτατο πλαφόν εφάπαξ τα 15.000 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, γεγονός για το οποίο συνηγόρησαν και πολλές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Και ενώ στις 18/11/2011 συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και συμμορφούμενο με το νόμο, καθορίζει το ποσόν των 15.000 ευρώ, ως εφάπαξ για τους εργαζόμενους που πρόκειται να συντοξιοδοτηθούν από την ΑΜΕΛ (Μετρό) δεν πράττει το ίδιο με απόφαση που εκδίδει ένα μήνα αργότερα, στις 20 /12/11 για τους υπό αποχώρηση στον ΗΣΑΠ! Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς ενώ κατατέθηκε και αρνητική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της εταιρείας, ώστε να διακοπεί των υπερδιπλάσιων εφάπαξ στους εργαζόμενους του ΗΣΑΠ -τα οποία είχαν «κατοχυρώσει» μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τα προηγούμενα χρόνια- ενέκριναν να συνεχιστεί ως έχει η καταβολή τους. 
Δείτε τι αναφέρει η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.:
«Η καταβολή της αποζημίωσης στους αποχωρούντες για συνταξιοδότηση, υπαλλήλους της πρώην Α.Ε. ΗΣΑΠ να διατηρηθεί στο ύψος του ποσού των 33.330 ευρώ, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα… και η καταβολή να γίνεται ως εξής: 10.000 κατά την ημερομηνία αποχώρησης, το δε υπόλοιπο ποσόν των 23.330 ευρώ θα καταβάλλεται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα της αποχώρησης, για δε τους ήδη αποχωρήσαντες από το μήνα Ιανουάριο του 2012».
Απέρριψαν γνωμοδότηση… για ευνοούμενους 
Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2011 ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. Βασίλης Σπυράκος γνωρίζοντας ότι η χορήγηση υπερδιπλάσιων εφάπαξ στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ αποτελεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος των άλλων εργαζομένων και αντίκειται στο νόμο του 2003 που θέσπισε το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ, ζήτησε με επιστολή του από το υπουργείο Υποδομών, κατευθύνσεις για το τι πρόκειται να πράξει. Στην επιστολή του μάλιστα επικαλείται σχετικές γνωματεύσεις των νομικών υπηρεσιών της εταιρείας που έκριναν ως παράνομη τη χορήγηση των υψηλών αυτών εφάπαξ και ζητούσαν την περικοπή τους μέχρι το όριο των 15.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι αυτά τα υψηλά εφάπαξ έλαβαν όλοι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από τον ΗΣΑΠ. Η γνωμάτευση της προϊστάμενης νομικής υπηρεσίας της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. είναι καταπέλτης, καθώς όπως αναφέρει, «το καθοριζόμενο ποσόν των 15.000 ευρώ, ως ανώτατο όριο αποζημίωσης για τις εν λόγω κατηγορίες εργαζομένων δεν μπορεί να μεταβληθεί με διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή όρους κανονισμών εργασίας που ορίζουν διαφορετικά. Μάλιστα η πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε. συμμορφούμενη προς στις ως άνω διατάξεις αμφιμερώς αναγκαστικού δικαίου κατέβαλε αποζημίωση απόλυσης στον πρώην γενικό διευθυντή αυτής Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, που ανερχόταν στο συνολικό ποσόν των 15.000 ευρώ. Για τους ανωτέρω λόγους φρονούμε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων στους αποχωρούντες ή απολυόμενους λόγω συνταξιοδότησης ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία υπαλλήλους της πρώην ΗΣΑΠ Α.Ε. καθώς και στο σύνολο των εργαζομένων στην εταιρεία ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Μετρό, Τραμ, Προαστιακό) πρέπει να έχει ανώτατο όριο το ποσόν των 15.000 ευρώ σε συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις αναγκαστικού δικαίου με αμφιμερή ενέργεια».
Όμως η γνωμάτευση αυτή φαίνεται πως αποτελεί παρωνυχίδα για το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. το οποίο 10 ημέρες πριν από το νέο χρόνο, αποφασίζει οι συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ να λαμβάνουν εφάπαξ 33.330 ευρώ. 

Θα ζητηθεί άμεσα η παραίτηση του πρόεδρου-διευθύνονος σύμβουλου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, ΗΣΑΠ) Κ. Βασιλειάδη
Για την απόφαση αυτή ενημερώνεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Αριστείδης Μπουρδάρας, ο οποίος καλεί στο γραφείο του τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, που είχε αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντά του, ζητώντας να παγώσει αμέσως τη χορήγηση των «πολυτελών» αυτών εφάπαξ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει και την παραίτηση και του κ. Βασιλειάδη.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
«Παγώνουν αμέσως οι χαριστικές αποζημιώσεις» 
O γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Αριστείδης Μπουρδάρας, δήλωσε στην «Π+13»: «Μόλις ενημερώθηκα για το ζήτημα της αποζημίωσης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. ζήτησα τη διερεύνηση της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και έδωσα εντολή, μέχρι να διευκρινιστεί η νομιμότητα του ύψους του ανώτατου ορίου, να μην εκταμιευθεί αποζημίωση πέραν του ορίου των 15.000 ευρώ. Όπως με ενημέρωσε η εταιρεία η τελευταία αποζημίωση ύψους 33.330,12 ευρώ καταβλήθηκε τον Αύγουστο του 2011 και τον Οκτώβριο του 2011 επίσης καταβλήθηκε στους κληρονόμους ενός εργαζομένου που είχε αποβιώσει το Μάιο 2011 και είχε ληφθεί η σχετική απόφαση τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Είναι αυτονόητο ότι, αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε υπέρβαση των νομίμων ορίων της αποζημίωσης όσων συνταξιοδοτήθηκαν, θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τον καταλογισμό ευθυνών».





http://kourdistoportocali.com/