Νέος γολγοθάς με μέτρα 16 δισ. ευρώ περιμένει τους Ελληνες αμέσως μετά τον θρίαμβο για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Το νέο «πακέτο» άγριας λιτότητας θα εκτείνεται έως το 2014 και θα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο Δημόσιο (σ.σ.: μετά την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας), περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, αυξήσεις υφιστάμενων φόρων και μεγάλες μειώσεις δαπανών στον χώρο της Υγείας.
Από αυτό το «πακέτο» τα 11 δισ. ευρώ θα αφορούν τη διετία 2011-2012 ενώ τα υπόλοιπα πέντε δισ. ευρώ θα έρθουν από τον Ιανουάριο του 2013. Το περιεχόμενο των νέων μέτρων που θα περιληφθούν στο νέο Μνημόνιο και των οποίων η κατάρτιση ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI συζήτησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους αξιωματούχους της τρόικας, οι οποίοι έφτασαν με συγκεκριμένη ατζέντα απαιτήσεων στην Αθήνα.
Στη δίωρη συνάντηση που είχαν ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Ματίας Μορς της Ε.Ε. ( σ.σ.: ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ δεν παραβρέθηκε) με τον υπουργό Οικονομικών κωδικοποίησαν τις υποχρεώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την πέμπτη αξιολόγηση του Μνημονίου, κυρίως στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και έστρωσαν το χαλί για νέες επώδυνες παρεμβάσεις στην οικονομία.
Τα μέτρα που περιμένουν τους Ελληνες και τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο Μνημόνιο που θα ψηφιστεί πακέτο με τη νέα δανειακή σύμβαση είναι:
1) Μείωση επικουρικών συντάξεων έως και 45%.
2) Περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μέσω της σύνδεσής τους με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
3) Ταχύτερη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο μέσω συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών.
4) Ριζικές ανατροπές στη φορολογία μέσω κατάργησης φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Για παράδειγμα, οι τόκοι από τις καταθέσεις εξετάζεται σοβαρά να φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα.
5) Μείωση των μισθών στους εργαζομένους που αμείβονται με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (π.χ. ένστολοι, δικαστικοί κ.λπ.).
Οι νέες επώδυνες για τους πολίτες παρεμβάσεις αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου, κατά τις πληροφορίες, θα παραβρεθεί και η τρόικα, από τη στιγμή που τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα απασχολήσει το ελληνικό ζήτημα και δη η συμφωνία για το PSI. Στη διάρκεια όμως του συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος θα πάρει μία γεύση για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης. Στην τελική της μορφή η νέα σύμβαση θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο.
Ωστόσο, οι όροι που θα περιλαμβάνει θα αποκρυσταλλωθούν αυτήν την εβδομάδα, με τα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που το PSI κατέληξε σε συμφωνία, για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει το νέο δάνειο των 170 δισ. ευρώ (130 δισ. ευρώ συν 40 δισ. ευρώ υπόλοιπο από το παλιό δάνειο των 110 δισ. ευρώ), θα πρέπει να επιβάλει τα νέα μέτρα.
Ως προς το θέμα των νέων μέτρων, η τρόικα εμφανίζεται άκαμπτη και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα από τα ανταλλάγματα που ζητά για το νέο δάνειο. Αυτό για την κυβέρνηση σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν (σ.σ.: αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι...) με την τρόικα. Το μήνυμα πάντως έχει σταλεί ήδη από την εμπροσθοφυλακή των ξένων, στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα το τεχνικό κλιμάκιο με στελέχη υπουργείων και διάφορων φορέων.
Η τεχνική αντιπροσωπία των ξένων έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο συναντήσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2011. Εμφαση δόθηκε από το κλιμάκιο στις εκτιμήσεις που έκαναν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για το περσινό έλλειμμα, το οποίο φαίνεται να κλείνει στα επίπεδα του 9,5%-9,6%. Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι, αν και δεν έκαναν κανέναν σχολιασμό σχετικά με το υπερβάλλον έλλειμμα του 2011, προβληματίστηκαν για την ύφεση, η οποία από τα στοιχεία που συνέλεξαν θα είναι πολύ μεγαλύτερη για το 2012.