13 Ιαν 2012

Σε 15 μήνες η παράδοση των 7 νέων σταθμών του μετρό

Την επίσπευση των διαδικασιών παράδοσης προς χρήση, των επτά νέων σταθμών του μετρό, προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους περιοχών απ΄ όπου διέρχονται οι προεκτάσεις αυτές του μετρό.

Πρόκειται για τους σταθμούς του Χαϊδαρίου στη Γραμμή 3, ενώ στη γραμμή 2 Περιστέρι και Ανθούπολη προς δυτικά και Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό προς νότια.

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί κατασκευαστικά είναι έτοιμοι, αλλά απαιτείται η σηματοδότησή τους προκειμένου να παραδοθούν στην κυκλοφορία, και όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επικύρωση της σύμβασης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας Ζήμενς, για το σύστημα σηματοδότησης των νέων επεκτάσεων και στη συνέχεια θα προχωρήσει η υπογραφή της για την ολοκλήρωση του έργου.

Κατά τον υπουργό, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν παράδοση του έργου μέσα σε 23,5 μήνες από τη μέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση, η ολοκλήρωση του αναμένεται να γίνει μέσα σε 15 μήνες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Χρίστος Τσίτουρας δήλωσε ότι με την απεμπλοκή αυτού του πολιτικού θέματος, αρχίζει το τεχνοκρατικό στάδιο και η εταιρεία δεσμεύεται ότι το αργότερο σε 15 μήνες μπορεί να παραδώσει τους 7 σταθμούς σε 160 χιλιάδες συμπολίτες μας, για να χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά το λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα με τη λειτουργία των συγκεκριμένων σταθμών θα έχουμε κάθε μέρα 30 χιλιάδες λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και επίσης θα μειωθεί κατά 130 τόνους το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ από οικονομικής άποψης υπολογίζονται έσοδα 65 εκατ. ευρώ.

Απομένει η επέκταση του μετρό στο τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς με άλλους 6 σταθμούς, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό θέατρο.http://www.vimaonline.gr