15 Ιαν 2012

Από τα 12 πίνουν τα Ελληνόπουλα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2011 το Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρόδου, το 80% των ανηλίκων έχει πιει το λιγότερο μία φορά στη ζωή του.
Στη μελέτη συμμετείχαν 504 παιδιά, ηλικίας 10 έως 17 ετών, από σχολεία του Νομού Δωδεκανήσων (γυμνάσια και λύκεια Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Κω και Κάσου), αλλά και από την πόλη της Ρόδου (ιδιωτικά και δημόσια), ενώ η πρωτοβουλία της έρευνας ανήκε στην παιδίατρο κα Ντίνα Μαχαιρίδη από το Γ.Ν. της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, οι έφηβοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους. Ένα μεγάλο ποσοστό (80,7%) είχε κάνει χρήση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά, με την πρώτη φορά να παρουσιάζεται στις ηλικίες 12-15 στα αγόρια (78%) και στα 13-16 έτη στα κορίτσια (83,6%).

Από το σύνολο των παιδιών, 66% πίνει γιατί τους αρέσει, 22% για την παρέα και ένα 12% πίνει για άλλους λόγους (στενοχώρια, για δοκιμή, ντρέπονται μην τους κοροϊδέψουν αν δεν πιουν, χωρίς λόγο), ενώ πίνουν κυρίως με τους φίλους τους (69%).
Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ δεν περνάει απαρατήρητο, αφού σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή τους.






http://www.zougla.gr