9 Ιαν 2012

Υδρογονάνθρακες-Ορυκτά στην Ελλάδα: αξία άνω των 100 δισ. Ευρώ εκτιμά το ΙΓΜΕ


Άνω των 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ αποτιμά την αξία των ορυκτών και των υδρογονανθράκων που κρύβονται στο ελληνικό υπέδαφος το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
Ειδικότερα, το ΙΓΜΕ εκτιμά τη συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα σε 79 δισεκατομμύρια Ευρώκαι τα 250 ως 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) σε 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ημερησίας τα μεταλλεύματα περιλαμβάνουν 23,5 εκατομμύρια τόνους νικελίου, βωξίτη, χρωμίου, χρυσού, αργύρου, χαλκού, χρωμίου, μολύβδου και ψευδάργυρου.
Παράλληλα εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογοναθράκων νότια της Κρήτης, αξίας που ξεπερνά τα 300 δις. Ευρώ.
Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στο ΒήμαFM το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα υπάρχει ανάδοχος για να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες και μέσα στο φθινόπωρο η χώρα θα γνωρίζει -για πρώτη φορά- τα ακριβή αποθέματά της στις περιοχές αυτές.
Έτσι θα μπορεί αμέσως μετά, και πάντως έως το τέλος της χρονιάς, θα μπορεί να προκηρυχθεί ένας μεγάλος γύρος παραχωρήσεων 10-15 οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.