27 Δεκ 2011

Tι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με Ferrostaal και Γιλμάζ;


Η γερμανική Δικαιοσύνη, ως γνωστόν, επέβαλε πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ στη Ferrostaal, επειδή έδωσε μίζες 62 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Πορτογαλία για παραγγελίες υποβρυχίων τύπου 214.
Στη δική μας την περίπτωση, η παραγγελία αφορούσε σε 4 υποβρύχια. Για τα υποβρύχια αυτά πληρώσαμε με προκαταβολικά, το 75% του συνολικού κόστους, δηλαδή δις ευρώ! Η ειδησεογραφία των ημερών έλεγε ότι έπρεπε να καλύψουμε «άμεσες ανάγκες της εθνικής άμυνας».
Ήταν τόσο ….άμεσες οι ανάγκες, που από τα τέσσερα υποβρύχια έχουμε παραλάβει μόνο ένα και αυτό χωρίς οπλικά συστήματα! Μάλιστα, όπως, μου αποκάλυψε κάποιος που γνωρίζει, αυτό το νέο υποβρύχιο ηττήθηκε κατά κράτος από τα παλαιότερα σε κάποιες ασκήσεις!
Οι Γερμανοί, λοιπόν, που δυο χρόνια τώρα μας παραδίδουν μαθήματα …ηθικής και φερεγγυότητας, απεδείχθησαν απέναντι μας ανήθικοι (αφού έδωσαν μίζες για να πάρουν μια δουλειά), αλλά και αφερέγγυοι, (αφού αν και πέρασαν δέκα χρόνια δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την παραγγελία). Παρά το γεγονός οτι έχουν ήδη εισπράξει 2 δις!
Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν Χριστούγεννα και η κυβέρνηση μας δούλευε με χαλαρώτερους ρυθμούς, οπότε αναμένω την τοποθέτησή της στις επόμενες ημέρες.
Δεύτερον, χτές ο πρώην Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, απεκάλυψε ότι Tούρκοι πράκτορες έκαιγαν ελληνικά δάση. Αφού έκαναν αυτό, δικαίως μπορούμε να υποπτευθούμε ότι μπορεί να έκαναν και χειρότερα.
Επειδή η είδηση έσκασε Χριστουγεννιάτικα, δεν είχα την απαίτηση να αφήσουν τις… γαλαπούλες και να πάνε στα υπουργεία για ανακοινώσεις, αλλά από αύριο, θα περιμένουμε αντιδράσεις. Θα έχουν το χρόνο να σκεφθούν και ώριμα!
Πως θα αντιδρούσε μια σοβαρή κυβέρνηση:
Όσον αφορά στη Γερμανία, θα κατήγγειλε τη σύμβαση, θα επέστρεφε το τυφλό υποβρύχιο και θα ζητούσε πίσω τα 2 δις που κατέβαλλε, εντόκως. Επιπλέον, η θα ανακοίνωνε την άμεση προσφυγή στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις και στα ποινικά για ποινικές καταδίκες όλων των εμπλεκομένων.
Όσον αφορά στην Τουρκία, θα καλούσε σήμερα το Πρέσβη της Τουρκίας και θα ζητούσε άμεσα διευκρινίσεις για τις αποκαλύψεις Γιλμάζ, ενώ θα δρομολογούσε καταγγελίες και προσφυγές σε βάρος της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα. Επιπλέον, θα κοστολογούσε όλες τις ζημιές που υπέστη η χώρα κατά την περίοδο δράσης των Τούρκων πρακτόρων προκειμένου να εγείρει αστικές αποζημιώσεις.
Αυτά και άλλα περισσότερα, θα έκανε μια σοβαρή κυβέρνηση.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει η δική μας.
Φοβούμαι την… νήσσαν, αλλά ας ελπίζουμε να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα, μέρες που είναι.