21 Δεκ 2011

'ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ' ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΙΕΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η νέα, τρίτη κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012, αναμένεται να «κλειδώσει» στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, υπό την...
προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

To σχέδιο που θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Kουτρουμάνης προβλέπει μειώσεις στις επικουρικές από 10% έως 35%, ανάλογα με τα ελλείμματα κάθε Ταμείου, τα οποία προβλέπεται ότι θα απαλειφθούν σε δύο χρόνια.

Η νέα ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να προωθηθεί με διαδικασίες-εξπρές και θα έχει ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 1ης Ιανουαρίου 2012.

Με το νέο έτος θα εφαρμοσθούν και οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών) και της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Η ενοποίηση των ταμείων κρίθηκε αναγκαία γιατί οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του ο κ. Κουτρουμάνης δείχνουν ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων πρέπει να μειωθεί: κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών, κατά 34% το ΕΤΕΑΜ, κατά 32% το ΤΕΑΔΥ, κατά 45% το ταμείο των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιριών και των ναυτικών πρακτόρων, κατά 65% το ταμείο της ΔΕΗ.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή της στην προωθούμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Η ΝΔ, ειδικότερα, δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «καταλήστευση των επικουρικών ταμείων» την τελευταία διετία.

Πάταξη της εισφοροδιαφυγής

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να μην χρειαστεί νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων.

Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν μειωθούν οι επικουρικές και αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ο κίνδυνος νέας περικοπής των κύριων συντάξεων είναι άμεσος το 2012.

Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθεί αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμάται δε ότι περισσότεροι από 10.000 επιχειρηματίες οφείλουν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την «άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και του κόστους εργασίας εντάσσεται και η μείωση κατά 10% των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της κάρτας εργασίας





http://fimotro.blogspot.com