Φάκελο-φωτιά με δεκάδες καταπατήσεις ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων έχει σχηματίσει και εξετάζει η Δικαιοσύνη καθώς πολίτες εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ολόκληρων... βουνών και τεράστιων εκτάσεων λόγω της κρατικής ανικανότητας.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Αθηνών έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα κυκλώματα τα οποία έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο επί δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων και μάλιστα με την βούλα του Κτηματολογίου, με πρόσχημα την χρησικτησία.
Το κόλπο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι πολύ απλό: πρώτα, οι επιτήδειοι μαθαίνουν μέσω των ερευνών κτηματογράφησης ποια ακίνητα έχει μείνει αδήλωτα, δηλαδή ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους δεν έχει υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Κατόπιν, καταθέτουν άμεσα αίτηση χρησικτησίας για το ακίνητο αυτό, προσκομίζουν και μερικές ένορκες βεβαιώσεις από μέλη του κυκλώματος, αλλά και αποδείξεις αμοιβών σε εργολάβους που περιέφραξαν το ακίνητο με στόχο να αποδείξουν ότι το νέμονται και το κατέχουν εδώ και... 20 χρόνια όπως ορίζει ο νόμος ώστε να καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο με το όνομά τους. Με τον τρόπο αυτό, και με απόλυτα «νόμιμο» τρόπο καταπατούν εκτάσεις και ακίνητα κάτω από την μύτη των πραγματικών ιδιοκτητών που δεν ξέρουν τι συνέβη.
Όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό, παρότι οι αδυναμίες του συστήματος έχουν επισημανθεί επανειλημμένα από αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Κι αυτό γιατί, ενώ στο Υποθηκοφυλακείο για το δικαίωμα χρησικτησίας απαιτείται συμβόλαιο και πληρωμή φόρου, στο Κτηματολόγιο αρκεί μια απλή δήλωση και μερικά δήθεν αποδεικτικά έγγραφα και μάλιστα χωρίς πληρωμή φόρου.
Χαρακτηριστική περίπτωση στη Κεφαλονιά όπου επιτήδειοι καταπάτησαν 300 στρέμματα και προσπάθησαν να τα κάνουν δικά τους μέσω της παραπάνω διαδικασίας του Κτηματολογίου. Παρόμοια, στο Κορωπί ένας ιδιώτης κατέθεσε αγωγή σε Πρωτοδικείο για έκταση 16 στρεμμάτων ζητώντας να αναγνωριστεί ως δική του, επικαλούμενος λάθος στην πρώτη εγγραφή στο Κτηματολόγιο, ενώ η έκταση αυτή άνηκε σε άλλον ιδιώτη και το ελληνικό δημόσιο που ευτυχώς απάντησαν με αγωγές...