12 Δεκ 2011

Σοκ στην Ευρώπη από τις δηλώσεις Γερμανού «σοφού»


Πανευρωπαϊκή αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις ενός εκ των καλύτερων οικονομολόγων της Γερμανίας, ο οποίος θεωρείται εκ των «σοφών» της χώρας, του Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος επετέθη στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αποκαλώντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ ανεπαρκή, κατηγορώντας την μάλιστα για «λάθος διάγνωση» του προβλήματος, η οποία μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη.
Τις δηλώσεις τις έκανε μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post» λέγοντας ότι «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνο εάν αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία» και ότι οι θέσεις και η στρατηγική της Μέρκελ αποτελούν κατά τρόπον το «δεύτερο στάδιο» της αντιμετώπισης του προβλήματος, το μακροσκοπικό, όχι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Ο Μπόφινγκερ όμως μίλησε χθες, Κυριακή, στο γερμανικό ραδιόφωνο, DLF όπου συνέχισε την επίθεση στη Μέρκελ και αφού αποκάλεσε αναπόφευκτη την κοινή ανάληψη ευθυνών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ιδίως στο πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας, συμπλήρωσε:
«Το πρόβλημα είναι ότι η κυρία Μέρκελ έχει διαγνώσει λάθος τα βασικά προβλήματα. Πιστεύει πως αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα χρέους και δεν βλέπει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα των αγορών. Δεν βλέπει με πόσο επικίνδυνο τρόπο αναπτύσσεται η οικονομία. Αυτή η λάθος διάγνωση του προβλήματος μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στη Γερμανία, και στην Ευρώπη».
Μεγάλο όμως ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του για το ρόλο των αγορών, όπου ο Μπόφινγκερ εκτός από σαφέστατος ήταν άκρως επικριτικός: «Οι αγορές έκαναν δύσκολη τη δουλειά των κυβερνήσεων αντιδρώντας με πανικό. Οι κυβερνήσεις πήραν πολύ σκληρά μέτρα και προέβησαν σε μεγάλες περικοπές τις οποίες όχι μόνο δεν επικρότησαν οι αγορές αλλά έδειξαν να μην πείθονται τιμωρώντας την Ευρώπη μέσω της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων δανεισμού».Η πιο συγκλονιστική δήλωση όμως ενός ανθρώπου ο οποίος θεωρείται «γκουρού» των αγορών είναι η ακόλουθη: «Αυτό που απαιτείται είναι ένας μηχανισμός που θα προστατεύει τα κράτη από τις αγορές. Δεν χρειαζόμαστε σχέδια διάσωσης αλλά σχέδια προστασίας των κρατών που προσπαθούν να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους»!
Εν κατακλείδι, ο Μπόφινγκερ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου σε συνδυασμό με την πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), ως τα μοναδικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών, την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αρχή ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.