20 Δεκ 2011

ΣΤΟΧΟΣ: ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - Πόσο εφικτή είναι η υπεράσπιση του νησιού;


ImageΔικό σου είναι μόνο ότι μπορείς να υπερασπίσεις και το παραπάνω ρητό περισσότερο από ποτέ ισχύει σήμερα για το πιο «ακριβό οικόπεδο» της Ευρώπης, την Μεγίστη, ευρύτερα γνωστή ως Καστελόριζο, καθώς και τις νησίδες Ρω και Στρογγύλη που βρίσκονται κοντά σε αυτό.
Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά αγγίζεται το θέμα-ταμπού, η δυνατότητα αποτελεσματικής υπεράσπισης του Καστελόριζου, το οποίο απέχει κάπου δύο μίλια από τις τουρκικές ακτές, μια λωρίδα ελληνικής γης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η προσπάθεια υπεράσπισης και αμυντικής οργάνωσής του έτσι ώστε να προλάβει να κινητοποιηθεί ο στρατιωτικός και διπλωματικός μηχανισμός της χώρας, πριν η λωρίδα αυτή περιέλθει υπό τουρκικό κατοχή και ανατρέψει ολόκληρα τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα της περιοχής.
Το ανησυχητικό είναι ότι το έπαθλο μιας κατάληψης του Καστελόριζου θα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος για την Τουρκία: Χάνεται η σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, η ΑΟΖ της Τουρκίας, κατεβαίνει βαθιά μέσα την πλούσια ενεργειακά «Κοιλάδα του Ηροδότου» και η γεωστρατηγική παρουσία της Ελλάδας στην Α.Μεσόγειο θα δεχθεί το δεύτερο, καθοριστικό αυτή την φορά, βαρύ πλήγμα, μετά το 1974.
Στην ανάλυση της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μπορείτε να διαβάσετε το τι υπάρχει από πλευράς αμυντικής προπαρασκευής, τι μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς υψηλό κόστος και ποιες πιθανότητες έχει να αντέξει 24 ώρες η άμυνα του νησιού.


http://www.defencenet.gr