4 Δεκ 2011

Τι είναι το διαδικτυακό διαιτητικό δικαστήριο;


Το ZipCourt είναι μία νέα υπηρεσία που θα διευκολύνει την επίλυση διαφορών μέσω διαδικτύου. Νέα υπηρεσία ανοίγει τις πύλες στο διαδίκτυο, η οποία σκοπό έχει να διευκολύνει την επίλυση διαφορών αφήνοντας όμως την τελική κρίση στα χέρια φυσικού προσώπου-διαιτητή.
Η λειτουργία της υπηρεσίας θα έχει ως εξής: οι διάδικοι θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα της υπηρεσίας προκειμένου να καταχωρίσουν τα στοιχεία της διαφοράς. Στη φόρμα καταχώρισης θα καλούνται να επιλέξουν τη φύση και τα χαρακτηριστικά/στοιχεία της υπόθεσης.
Αν συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τους όρους διαιτησίας, το ZipCourt θα ορίσει τον συγκεκριμένο διαιτητή, ώστε να ξεκινήσει η επίλυση της διαφοράς. Κατόπιν τα μέρη θα ανεβάζουν αποδεικτικό υλικό στο διαδίκτυο και θα ανταλλάσουν μηνύματα.
Με την ανάρτηση της διαιτητικής απόφασης στο διαδίκτυο, η υπόθεση θα ολοκληρώνεται. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, η έκδοση διαιτητικής απόφασης θα υλοποιείται εντός χρονικού διαστήματος 3 έως 30 ημερών.
Το κόστος για τη ρύθμιση της διαφοράς μέσω του ZipCourt ανά διάδικο θα ανέρχεται σε 399 δολάρια για μια απλή διαφωνία, σε 1.999 δολάρια για μια νομική διένεξη, μέχρι και 14.999 δολάρια για μια σύνθετη διαφορά.
Τη νέα υπηρεσία ρύθμισης διαφορών στο Διαδίκτυο θα εγκαινιάσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Tesla Motors, Craig Harding. Η υπηρεσία αναπτύσσεται με τη συνδρομή εξειδικευμένων νομικών, όπως ο πρύτανης της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ Larry Kramer και ο πρώην νομικός σύμβουλος της Apple, Chris Kyriakou.