24 Νοε 2011

STOP στο τουρκικό ρεύμα; - Άτακτη υποχώρηση Γ.Παπακωνσταντίνου

ImageΠροσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις του defencenet.gr για τον σχεδιασμό του να εξαρτήσει ενεργειακά τα νησιά του Α.Αιγαίου από την Τουρκία, από τον υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν διαψεύδει τίποτα, επί της ουσίας, σαφώς ανακρούει πρύμνα τουλάχιστον προσωρινά, αλλά και … βρίζει! Και βρίζει λέγοντας ότι «Κανείς δεν δικαιούται να προβάλλει έναν κάλπικο πατριωτισμό και να εκμεταλλεύεται σοβαρά και λεπτά εθνικά ζητήματα, μόνο και μόνο για να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια».
Σε ότι αφορά τον «κάλπικο πατριωτισμό» του επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό: Ο άνθρωπος που βύθισε την χώρα με πράξεις και δηλώσεις, στην άβυσσο του Μνημονίου, απλά δεν δικαιούται να ομιλεί. Ακόμα, δε, και οι κάλπικοι πατριώτες είναι προτιμότεροι από τους γνήσιους προδότες (γενικά μιλάμε).
Από εκεί και πέρα, παρά την άτακτη υποχώρησή του, ούτε αρνείται τις δηλώσεις του στην «Χουριέτ» περί ενεργειακού εφοδιασμού των νησιών του Α.Αιγαίου με την Τουρκία, ούτε αρνείται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω του Μνημονίου.
Ας δούμε την ανακοίνωση ολόκληρη:
«Σχετικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” με τίτλο “Τουρκική απόβαση με ηλεκτρικό ρεύμα σε ελληνικά νησιά”, και ανάλογα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διευκρινίζονται τα εξής:
- Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, ούτε έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την τουρκική πλευρά (ψεύδεται η ανακοίνωση, έχουν ανακοινωθεί δημόσια οι συζητήσεις από την τουρκική πλευρά και δεν υπήρξε διάψευση, ούτε διαψεύδει το δημοσίευμα της «Χουριέτ»)
- Σήμερα, υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Τουρκία μέσω της γραμμής υψηλής τάσης 400 kV ΚΥΤ Φιλίππων – ΚΥΤ Ν. Σάντας -Babaeski (Τουρκία), η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο 2010 και τώρα βρίσκεται στην πρώτη φάση της εμπορικής λειτουργίας. Η διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα είναι περιορισμένη περίπου στα 100-150 MW.
- Κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, αφού τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν αυτόνομα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (αυτό ήταν γνωστό).
- Βασικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μας αφορά στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία προβλέπει τρεις φάσεις:
α) τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, που βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού,
β) τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης από ομάδα εργασίας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ για την πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με την αυτόνομη ανάπτυξη παραγωγής ή την διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη του 2011, ενώ βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την χάραξη της διαδρομής και την ισχύ που θα έχει αυτή,
γ) τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που θα ολοκληρωθούν σε επόμενο στάδιο.
- Όσον αφορά στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επισημαίνεται ότι η απελευθέρωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα της διασύνδεσης, αντίθετα με τις εικασίες “έγκυρων πηγών” σε μερικά δημοσιεύματα (Χα! Μα ο ίδιος έχει κάνει τις δηλώσεις αυτές)
- Σε σχέση με το αν μπορούν να συμμετέχουν τουρκικές εταιρείες στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, αλίμονο αν η χώρα μας δήλωνε ότι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς εταιρείες συγκεκριμένων άλλων χωρών. Άλλωστε και η Ελλάδα δραστηριοποιείται αντίστοιχα, στη βάση του σχετικού μνημονίου που ευνοεί τις διμερείς συνεργασίες. (Τώρα μιλάει σωστά: Δεν υπήρξε ποτέ στο Μνημόνιο η φράση «Για εθνικούς λόγους υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης  συγκεκριμένων χωρών»)
- Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου με τον ελληνοτουρκικό αγωγό που είναι ήδη σε λειτουργία και στο πλαίσιο του αγωγού ITGI για την διέλευση φυσικού αερίου από την Κασπία στη Δυτική Ευρώπη. (Καμία σχέση με το όλο θέμα)
- Όσον αφορά στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελ. Τύπος» που κάνει λόγο για “υποχωρητική πολιτική” της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σε εθνικά ζητήματα και άρνηση να ασχοληθεί με την ΑΟΖ, υπενθυμίζεται ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν απαιτείται η κήρυξη ΑΟΖ για την υποθαλάσσια εκμετάλλευση, καθώς και ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. (Καλά, εδώ ας μην επεκταθούμε…)
Όσον αφορά σε σημερινά παρόμοια δημοσιεύματα που έχουν αναφορά στο ζήτημα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα δημοσιεύματα αυτά:
"Το ΥΠΕΚΑ προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, προκειμένου να βελτιώσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στηρίζεται ενεργά η προοπτική του αγωγού ITGI, ενώ προχωρούν μεταξύ άλλων η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η ολοκλήρωση των έργων ΑΠΕ, η προώθηση και υλοποίηση του σχεδίου «Ήλιος»".
Που θα το κατασκευάσουν με ελληνικές επιδοτήσεις οι Γερμανοί επί ελληνικού εδάφους, τα υλικά θα τα δώσουν οι γερμανικές βιομηχανίες, θα το λειτουργούν οι Γερμανοί, θα το τιμολογούν οι Γερμανοί και θα το αγοράζουν οι Γερμανοί, Και θα πετάνε κι ένα ξεροκόμματο στους Έλληνες…


http://www.defencenet.gr