23 Νοε 2011

Deal για αγορά γαλλογερμανικών όπλων μέσα στο πακέτο της Δανειακής;


ImageΔιάχυτη είναι η εντύπωση στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών και όντως έχουν διαρρεύσει κάποια «ψίγματα» πληροφοριών που μαρτυρούν ότι μέσα σε όλη την διαπραγμάτευση με τους γαλλογερμανούς, υπάρχει ισχυρό το στοιχείο της πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο οπωσδήποτε, συναρτάται άμεσα από την έναρξη ενός τουλάχιστον μικρομεσαίου εξοπλιστικού προγράμματος…
Σχετικές πληροφορίες δημοσιεύει η ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης «New Europe» (neweurope.eu) που αναφέρει πως όταν  Μέρκελ και Σαρκοζί «κλείδωσαν» με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεχθεί ως αντιστάθμισμα να προχωρήσει σε εξοπλισμούς για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Οι Γαλλογερμανοί υποτίθεται ότι είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους ώστε οι χώρες τους, δηλαδή οι αμυντικές τους βιομηχανίες, να λάβουν το 50% του ποσού! Ο Γάλλοι φέρονται να είχαν εξασφαλίσει την πώληση του μαχητικού τέταρτης γενιάς … Rafale και οι Γερμανοί… άρματα μάχης Leopard (!).
Προφανώς ο συντάκτης αγνοεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρκετά Leopard-2 (και σίγουρα δεν πρόκειται να προμηθευτεί νέας κατασκευής) και η Γαλλία έχει συμφωνήσει για FREMM και όχι για Rafale μια απόφαση που πλέον δεν αλλάζει.
Και εν πάση περιπτώσει, αν πίεζε για κάτι η Γερμανία, αυτό θα ήταν το Eurofighter το οποίο δεν ξέρουν τι να το κάνουν οι Γερμανοί (σε ότι αφορά τα νεοπαραληφθέντα) και έχει μεγάλη «τρύπα» στην χρηματοδότηση του Tranch 3 προσπαθώντας να σπρώξει αγωνιωδώς 37 μονάδες από αυτά που είχε υποσχεθεί να αγοράσει η γερμανική Αεροπορία, αλλά λόγω περικοπών ψάχνουν τώρα για αγοραστή.
Πάντως είναι γεγονός ότι παρά την φαινομενική απαξίωση του χώρου, υπογείως καταγράφονται κινήσεις και ανακατατάξεις ισορροπιών και σε σχέση με τις αλλαγές σε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας...


http://www.defencenet.gr