12 Νοε 2011

Νέα, μεγάλη «τρύπα» στον προϋπολογισμό. Θα παρθούν νέα μέτρα, ακόμα σκληρότερα...


Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε με έμφαση ότι «τα δύσκολα μέτρα έχουν ψηφιστεί. Το πολιτικό κόστος έχει αναληφθεί. Ο ελληνικός λαός ξέρει τι έχει μπροστά του τη χρονιά που έρχεται. Δεν απαιτούνται νέα μέτρα, δεν απαιτούνται νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει όμως να εφαρμόσουμε με συνέπεια, με συστηματικότητα όλα τα ψηφισθέντα και ισχύοντα μέτρα, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του 2012 με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στον Προϋπολογισμό για το 2012, που καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να κατατεθεί στην Βουλή μέχρι την επόμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση θα ευθυγραμμισθεί με την πρόβλεψη της Κομισιόν για το έλλειμμα του 2011, τοποθετώντας το στο 8,9% έναντι 8,5% που ήταν ηπρόβλεψητου προσχεδίου που παρουσιάσθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Η αναθεώρηση στις προβλέψεις δημιουργεί μία νέα τρύπα στον Προϋπολογισμό, το ύψος της οποίας αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Επομένως, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να καθοριστεί πώς θα καλυφθεί η απόκλιση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι τυχόν αποκλίσεις «δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται πλέον να καλύπτονται με αυξήσεις φόρων και εισφορών αλλά με δραστική περικοπή των δαπανών του δημόσιου τομέα».

Παράλληλα, τονίζουν με νόημα ότι οι φετινές αποκλίσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερες, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η πολιτική αστάθεια επιβάρυνε έτι περαιτέρω την κρατική μηχανή και αποσυντόνισε τον εισπρακτικό μηχανισμό.