16 Νοε 2011

Τουρκία: Η Ελλάδα μας οφείλει χρήματα από το φυσικό αέριο

Τουρκία: Η Ελλάδα μας οφείλει χρήματα από το φυσικό αέριοΣυμφωνία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τουρκικά εδάφη και στη Μεσόγειο θα υπογράψει... 
η Τουρκία με την εταιρεία Shell σύντομα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ γράφει ότι η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί εντός του τρέχοντος μήνα.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και «στο χρέος της Ελλάδας προς την Τουρκία» ως προς το φυσικό αέριο.
Η Σαμπάχ σε σημερινό της δημοσίευμα γράφει ότι «καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα», αφού «η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με τη Shell για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων, και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στον κόλπο της Μερσίνας. Ως προς το «χρέος φυσικού αερίου», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε σήμερα ότι «η Ελλάδα είχε χρέος ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Botas (τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών Μεταφοράς Πετρελαίου). Από αυτά έχουμε εισπράξει τα 185 εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του προσεχούς