19 Ιουλ 2009

Περισσότεροι από 100.000 πύθωνες απειλούν τη Φλόριντα

Από την εισβολή χιλιάδων πυθώνων απειλείται η Φλόριντα στις ΗΠΑ, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για την ισορροπία του οικοσυστήματος της πολιτείας, αλλά και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τα πάντα άρχισαν πριν από 17 χρόνια, όταν δεκάδες πύθωνες το έσκασαν από τα τοπικά πετ σοπ στη διάρκεια του τυφώνα Άντριου. Τα τεράστια φίδια βρήκαν καταφύγιο στο τεράστιο, υγρό εθνικό πάρκο της Φλόριντας και σήμερα ο πληθυσμός τους αριθμεί τουλάχιστον 100.000. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι ειδικοί σχεδιάζουν να οργανώσουν ένα μαζικό κυνήγι πυθώνων αυτόν τον χειμώνα.

«Απειλούν να θέσουν την άγρια ζωή σε κίνδυνο εδώ», έγραψε σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο δημοκρατικός γερουσιαστής της πολιτείας Μπιλ Νέλσον. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το σταματήσουμε αυτό: να σκοτώσουμε τα φίδια», πρότεινε στην επιστολή του.

Νεκρό παιδί. Την περασμένη εβδομάδα ένας πύθωνας πέντε μέτρων εισέβαλε σε ένα σπίτι στο Ορλάντο πνίγοντας ένα παιδί δύο ετών που κοιμόταν στην κούνια του. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί επίσης στους πληθυσμούς των ερωδιών, των ρακούν, ακόμη και των ελαφιών. Ο γερουσιαστής Νέλσον ψήφισε πρόσφατα έναν νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η εισαγωγή των πυθώνων, επισημαίνοντας ότι είναι «ζήτημα χρόνου» να χάσει τη ζωή του κάποιος τουρίστας. «Έχουν γίνει τόσο μεγάλο πρόβλημα στο πάρκο, που θα έπρεπε να στήνουμε παγίδες τα επόμενα δέκα χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπός του. Στους ειδικούς επικρατεί σύγχυση σχετικά με τον τρόπο εξόντωσης των πυθώνων.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δουλειά πρέπει να ανατεθεί σε επαγγελματίες κυνηγούς τον χειμώνα όταν οι πύθωνες βγαίνουν σε ανοικτές περιοχές για τον ήλιο. Η άλλη επιλογή είναι η παγίδευσή τους.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ