15 Νοε 2011

«Παγιώνεται» η καταναγκαστική εργασία ανηλικων στην Ελλάδα


«Καθεστώς τείνει να γίνει η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα
, αφού είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή καταναγκαστικής εργασίας, βάσει των στοιχείων του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). Καταπόδας με την εργασία των ενηλικων, «παγιώνεται» και η καταναγκαστική εργασία ανηλικων βάσει εκτιμήσεων της ΓΣΕΕ. Σήμερα στη χωρα μας εργάζονται 100 – 150.000 ανήλικα παιδιά (62% αγόρια και 33% κορίτσια). Η τάση είναι αυξητική, αφού 40.000 παιδιά εγκατάλειψαν το σχολείο (εκτίμηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) ώστε να βοηθήσουν το οικογενειακό περιβάλλον. Κυρίως είναι παιδιά μεταναστευτικών οικογενειών, χωρίς να αποκλείεται το φαινόμενο να έχει επεκταθεί και στις Ελληνικές οικογένειες».
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην ευρωπαϊκή ημερίδα του «Κέντρου Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων», το «Ινστιτούτο Ισότητας» και την «Εύξεινη Πόλη» με θέμα: «Trafficking – παράνομη διακίνηση και καταναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών» που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν ομιλήτριες από Ελλάδα, Γερμανία, Λιθουανία, Ην. Βασίλειο και Τουρκία.
Για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, στην ημερίδα μίλησε η Κατερίνα Σιδηροπούλου εκ μέρους του «Κέντρου» και τόνισε ότι:
- Οι περισσότερες καταγγελίες εργαζομένων αφορούν τη: μη καταβολή δεδουλευμένων, μη καταβολή υπερωριών, μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, τις παρεμβάσεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλιση, την υπέρβαση ωραρίου.
– Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις 100-150 χιλιάδες ανήλικα παιδιά, κάτω των 18 εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις, πολλά από αυτά στο δρόμο, πορνεία, κ.α. Ένας μεγάλος αριθμός εργάζεται δίχως αμοιβή, καθώς εκτελούν εργασία σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και εντάσσονται στην κατηγορία των συμβοηθούντων και μη αμειβόμενων μελών της οικογένειας, πολλά από τα οποία, δεν έχουν τελειώσει, ούτε το δημοτικό σχολείο. Όσο μειώνεται η ηλικία τόσο μικρότερη απόκλιση παρατηρείται μεταξύ των δύο φύλων. Συγκεκριμένα στην ηλικία των 12-14 ετών είναι 59,8% αγόρια ενώ 40,2% κορίτσια. Στην ηλικιακή κατηγορία 5-11 τα ποσοστά είναι 54% αγόρια και 45,6% κορίτσια.
Σ΄αυτό το εργασιακό πλαίσιο, όσο η οικονομική κρίση, αυξάνει και βαθαίνει, τόσο η εκμετάλλευση φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων και η καταναγκαστική εργασία σηκώνει κεφάλι. Η Καταναγκαστική Εργασία ασκείται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου που την ασκεί, κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν την προσωπικότητα του/της εργαζόμενου/εργαζόμενης και των παιδιών, που δεν έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης.
Τέλος λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που δόθηκε στη δημοσιότητα εν οψι της πρόσφατης Συνόδου των G-20, που προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση αποδυνάμωσης, το «Κέντρο» εκτιμά, ότι, σε λιγότερο από έξι μήνες θα έχουμε και νέες αρνητικότερες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, με εκτόξευση της καταναγκαστικής εργασίας, λόγω των πιέσεων του φθίνοντος καπιταλιστικού συστήματος.